Op reis naar de stilte

Kos
Stilte is een schaars goed geworden waarvoor we zelfs willen betalen. Reisorganisatoren weten dat en bieden steeds meer vakantieformules aan die stilte en rust garanderen. Daarvoor hoef je heus niet naar exotische of typische meditatiebestemmingen af te zakken, het kan ook dichter bij huis.

Lawaai en drukte lijken alomtegenwoordig. Iedereen draait al eens dol van de verkeerschaos of de continue stroom aan omgevingsgeluiden. Willen we echte stilte en rust ervaren, dan moeten we er bewust naar op zoek. Opvallend is dat almaar meer mensen daar ook nood aan hebben, want het stiltetoerisme is de jongste jaren enorm toegenomen. De tendens kon je al vaststellen toen het eco- en plattelandstoerisme een paar jaar geleden boomden. Mensen wilden bewuster gaan reizen, het liefst midden in het groen, ver weg van de stedelijke drukte. En die trend heeft zich doorgezet naar stiltehotels, de vaak luxueuzere versie van de chalet of safaritent. Soms zijn stiltehotels zelfs ondergebracht in historisch erfgoed, zoals oude kerken en kloosters.

Yoga in de woestijn
Dicht bij huis lanceerden de provincies Vlaams-Brabant, Belgisch- en Nederlands-Limburg samen een website voor stiltetoerisme vol interessante locaties en activiteiten. Touroperator Anders Reizen organiseert onder meer een wandelreis door de woestijn, waar men bewust stilstaat bij de stilte die er heerst en yoga beoefent in deze schitterende omgeving. "Wandelen is een dankbare manier om tot rust te komen, en yoga geeft een wandelvakantie nog een extra dimensie", zegt Nancy Jans, begeleidster van yogareizen in de woestijn. "De woestijn is bovendien de perfecte plek voor onthechting. Hier kom je helemaal los van enig materialisme. Er zijn bovendien geen prikkels die afleiden. Het is een van de weinige plekken waar je geen gsm's hoort en geen internetverbinding voorhanden is."

Ook andere touroperators zitten niet - euh - stil: Caractère heeft een ruim aanbod van luxueuze stilte-adresjes - vaak prachtige hotels op toplocaties - voor wie wil herbronnen in de natuur, terwijl ook Thomas Cook stiltebestemmingen aan zijn catalogus heeft toegevoegd. Een ervan is een verblijf in Noorwegen, een van de dunstbevolkte landen van Europa en zonder meer ook een must voor wie zich wil onthaasten te midden van de weidse natuur.

Op een Frans eiland
Op een adembenemende locatie op het eiland St Honorat, ter hoogte van Cannes, doet het schitterende Abbaye de Lérins meteen dromen van hogere sferen. Wie zich hier in zijn eentje wil herbronnen, is in de hôtelerie welkom. Maar ook koppels kunnen hier terecht voor bezinning. Het wordt erg op prijs gesteld dat bezoekers deelnemen aan het gebed van de monniken. En tijdens de maaltijden wordt volledige stilte gerespecteerd. Betalen doe je door middel van een vrijwillige gift.

Info: Abbaye de Lérins, Ile St Honorat BP157, Cannes, tel. +33/(0)4 92 99 54 20, website

Boerderij op het Britse platteland
Heel het jaar door kan je terecht in deze mooie 17de-eeuwse boerderij in Somerset, op het Engelse platteland, voor een aantal dagen meditatie en bezinning. Je kan hier retraites op maat aanvragen, korte verblijven van twee dagen in complete stilte. Maar je kan ook langere meditatiecursussen volgen. Vrijwillige gift als betaling.

Info: Self Realisation Meditation Healing Center, Laurel Lane, Queen Camel, Yeovil, Somerset, tel. +44/1935 85 02 66, website

Ardens adelaarsnest
Als een adelaarsnest torent La Ferronnière hoog boven de rivier Semois en Bouillon. Dit kleinschalige hotel met slechts zeven kamers heeft alles om je thuis te voelen en je op je gemak te stellen. Het vraagt weinig inspanning om de charme en rust van deze weelderige plek gewend te geraken. Met zijn ligging aan de rand van het bos is het de perfecte uitvalsbasis voor liefhebbers van frisse lucht en opwekkende boswandelingen.

Vanaf 90 euro voor een tweepersoonskamer.

Info: Hôtel Restaurant La Ferronnière, Voie Jocquée, 6830 Bouillon, tel. 061/23 07 50, website

Boomhut in Bretagne
In Bretagne, in het betoverend mooie dorp La Gacilly, is eco/spa-hotel La Grée des Landes een must voor wie op zoek is naar absolute rust en stilte. Het charmante hotel heeft mooie, lichte kamers en een ruim zonneterras met zicht op de bossen en de heuvel: heerlijk om je op elk moment van de dag even terug te trekken. Wie zich volledig wil afzonderen, reserveert La Cabane, een unieke en opmerkelijk ruime boomhut/chalet in de takken van een eeuwenoude boom.

Vanaf 79,40 euro per persoon per nacht.

Info: La Grée des Landes, Les Tablettes Cournon, 56200 La Gacilly, Frankrijk, tel.+33/2 99 08 50 50, website

Boomhut in Bretagne
Kos Boomhut in Bretagne
Op een Frans eiland
Kos Op een Frans eiland
Ardens adelaarsnest
Kos Ardens adelaarsnest
Kasteeldomein in Limburg
Kos Kasteeldomein in Limburg
Boerderij op het Britse platteland
Kos Boerderij op het Britse platteland