Ga naar de mobiele website
^ Top

Oostenrijkse minister na referendum Turkije: "Tijd van trakteren moet voorbij zijn"

AP
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz (ÖVP) ziet de nipte "ja" van de Turken voor de omstreden grondwetsherziening als "een duidelijk signaal tegen de Europese Unie". De EU moet volgens hem reageren. "De tijd van het trakteren moet eindelijk voorbij zijn", zei de Oostenrijkse buitenlandminister aan nieuwsagentschap APA. Kurz herhaalt zijn oproep om de EU-toetredingsgesprekken met Ankara stop te zetten.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern (SPÖ) onthield dat veel inwoners van Turkije tegen de koers van Erdogan zijn. Erdogan zocht een breuk met de Europese basisconsensus over democratie en de rechtstaat, maar bijna de helft van de Turken is hem daarin niet gevolgd, schrijft Kern op Twitter.

Duitse politici vragen om duidelijke consequenties

Duitse politici roepen op om de onderhandelingen met Turkije over de toetreding tot de Europese Unie te beëindigen, Duitse troepen terug te trekken van een Turkse luchtmachtbasis en wapenleveringen op te schorten. Ze reageren zo op het resultaat van het referendum dat president Recep Tayyip Erdogan meer macht zal verlenen.

De nipte overwinning van het ja-kamp in het referendum leidde tot consternatie in Berlijn. Leden van het conservatieve politieke blok rond kanselier Angela Merkel, maar ook politici uit de oppositie van Die Linke en de liberale FDP, riepen op om onmiddellijk de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie stop te zetten.

"Volledig lidmaatschap kan niet langer een doel zijn", zei Manfred Weber, de leider van de CSU, Merkels zusterpartij in Beieren, op de openbare zender ZDF. Volgens hem is het vooruitzicht van een Turkse toetreding "een grote hersenschim". Sahra Wagenknecht en Cem Özdemir, leiders van respectievelijk Die Linke en de Groenen, riepen op om de soldaten van de Bundeswehr terug te trekken van de Turkse luchtmachtbasis in Incirlik, waar ze deelnemen aan operaties tegen terreurbeweging IS.

Turkije weigert Duitse parlementsleden de luchtmachtbasis te laten bezoeken. Het reageerde zo op een parlementaire resolutie van vorig jaar die de massamoord in 1915 van Armenen door Ottomaanse troepen als genocide bestempelde. De twee oppositieleiders riepen ook op om alle Duitse wapenleveringen aan Turkije onmiddellijk op te schorten. "De regering moet duidelijk maken welke kant ze kiest: die van de democratie of die van Erdogans dictatuur", zei Wagenknecht.

Iran reageert terughoudend op referendumresultaat

Iran reageert terughoudend op het resultaat van het grondwettelijk referendum in buurland Turkije. "Het gaat om een interne aangelegenheid van Turkije en het Turkse volk en we zullen het resultaat respecteren", zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bahram Ghassemi.

Hij vindt het nog te vroeg om te oordelen over de politieke gevolgen van het referendum. Teheran hoopt wel dat het resultaat tot stabiliteit in Turkije zal leiden en de veiligheid en vrede in de regio zal bevorderen, zei Ghassemi op een persconferentie in Teheran.
23 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Piet Corneel

  En de Ottomaanse rijk zal ook niet meer terugkomen...

 • dirk van melle

  Wel pro erdogan jongen, de landen waar je heel weinig van hoort, zijn de meest aangename om te wonen, liever NIKS horen, dan godganse dagen, dat gedreig, geroep, getier, opsluitpraktijken, verdeeldheid enz...heb de indruk dat jij 't laatste 't leukst vindt..

 • ProErdogan

  Oostenrijk is een zielig landje... Bestaat dat land nog? Hoor er amper iets over..

 • Rot Op

  Hij is nog zo jong

 • Nicole Buysse

  Tja. Als Europa dan zo slecht is houdt niets jullie tegen om het hier af te bollen natuurlijk. Ik zal nooit begrijpen waarom mensen komen wonen in een land waar ze zich niet goed voelen. Of is het misschien de goeie sociale zekerheid die hen hier houdt? Bende hypocrietjes...

Meld een bug