Oorlogsjournalist Robin Ramaekers analyseert de situatie in Afghanistan.
Volledig scherm
Oorlogsjournalist Robin Ramaekers analyseert de situatie in Afghanistan. © VTM NIEUWS, AP

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers: “Van ene op andere dag alles anders in Afghanistan: terug in traditionele gewaden, geen vrouwen meer op straat”

Afghanistan is opnieuw in handen van de taliban, de chaos is compleet. Oorlogsjournalist Robin Ramaekers volgt het nieuws op de voet en gaf vanmorgen bij radiozenders QMusic en Joe uitleg over de situatie in het land. Bij HLN LIVE gaf hij ook een antwoord op al uw vragen. Volgens Ramaekers zijn mensen in hoofdstad Kaboel vanochtend in een volledig andere wereld wakker geworden. “Van de ene dag op de andere eigenlijk twintig jaar terug in de tijd.”

94 reacties

 • Bert D'Hondt

  1 jaar geleden
  20 jaar terug in de tijd. Het enige verschil is nu dat ze geen stenen, messen en oude Kalashnikovs meer hebben, maar moderne Amerikaanse wapens die ze daar achtergelaten hebben...
 • Jo Nijs

  1 jaar geleden
  Om een of andere reden, werkt democratie niet of nooit in het Midden-Oosten. Alleen dictatuur en de ijzeren vuist werkt daar. De voorbeelden zijn legio: Syrie, Egypte, Afghanistan, Saoedi-Arabië, Tunesie. Het is alsof ze onderdrukt willen worden.
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  Dat is wat de bevolking heeft gekozen. Ze hadden kunnen vrijheid hebben, als ze bereid waren om ervoor te vechten. Zoals onze voorouders hebben gedaan in de wereldoorlogen. Maar nee, dat deden de Afghanen niet, en nu hebben ze wat ze verdienen.
 • peter destoop

  1 jaar geleden
  Sylvain Helsen. Het is wel trump die begonnen is met de troepen terug te trekken, niet biden.
 • Serge Vanruysseveldt

  1 jaar geleden
  Met Amerika was Afganistan 30 jaar terug in de tijd geduwd, met de Talibaan is dat 200 jaar. Hoe zegt men ook weer, als eerst Rusland en dan de USA vechten voor het been, loopt China er mee heen
 1. Totale chaos op luchthaven van Kaboel, waar volk toestroomt in poging land te ontvluchten
  Play

  Totale chaos op luchthaven van Kaboel, waar volk toestroomt in poging land te ontvluch­ten

  Totale chaos op de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kaboel: duizenden Afghanen zijn naar de luchthaven gevlucht en binnengedrongen tot op het tarmac, waar ze wanhopig op en in vertrekkende vliegtuigen proberen te klimmen. Ze zijn doodsbang nu de taliban opnieuw de macht hebben gegrepen in hun land en willen het zo snel mogelijk ontvluchten. In het tumult vielen al meerdere doden. Aanwezige Belgen doen in VTM NIEUWS een wanhopige oproep vanuit de luchthaven: “Ik hoop dat er een vlucht komt. Ons leven is in gevaar.”