Ook op Belgische wegen vakantiedrukte verwacht

UNKNOWN
Het weekend van 3 en 4 juli belooft druk te worden op de Europese wegen. In Frankrijk blijft het voorlopig relatief rustig, in België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt het op bepaalde plaatsen aanschuiven geblazen.

De beste vertrekmomenten voor zo weinig mogelijk file zijn vrijdag na 9 uur, zaterdag na 13 uur en zondag de hele dag. VAB voorspelt de drukste momenten op vrijdag tussen 17 en 20 uur, zaterdag tussen 10 en 14 uur door de drukte richting kust en tenslotte op zondag van 17 tot 21 uur wegens de terugkerende dagjestoeristen.

Knelpunten
In België gelden onder andere de E40 Brussel-Oostende tussen Wetteren en Aalter en de ringwegen rond Antwerpen en Brussel als knelpunten. In Duitsland is het vooral aanschuiven geblazen in het noorden van het land en dan met name op de snelwegen rond Berlijn en Hamburg. De drukte uit Duitsland sijpelt ook Oostenrijk en Zwitserland binnen. Vooral zaterdag zal het aanschuiven zijn in zowel de Gotthardtunnel (CH) als de Tauerntunnel (AU). Wachttijden kunnen daar mogelijk oplopen tot 2 à 4 uur.

Tour de France
VAB benadrukt verder dat de Tour zondag door Vlaanderen trekt. Dat betekent dat op plaatsen waar de tourcaravaan passeert, lokaal veel hinder wordt verwacht. Op Brussels Airport is de vakantie-uittocht trouwens vlot van start gegaan. "Vandaag verwachten we meer dan 40.000 reizigers. Dat is een recordaantal", aldus Brussels Airport woordvoerder Jan Van der Cruysse. Tijdens het weekend worden respectievelijk 31.000 en 38.000 reizigers verwacht. Momenteel wordt er alles aan gedaan om de uittocht zo goed mogelijk te laten verlopen. "We beschikken daarvoor in elk geval over voldoende capaciteit", zo luidt het. (belga/gb)