Ook Nederland kreunt onder wateroverlast

ANP
Zware regen- en onweersbuien hebben maandag ook voor veel overlast gezorgd in grote delen van Nederland. Vooral het oostelijke deel van het land ondervond veel hinder van de regenval. Het KNMI had voor dit stuk van Nederland aan het einde van de middag code oranje afgegeven, maar die werd rond 21.45 uur weer opgeheven.

De hagelbuien gingen gepaard met enorme hagelstenen. Veel straten stonden blank en kelders kwamen onder water te staan. De avondvierdaagse werd in veel plaatsen geschrapt. In het Noord-Brabantse Cuijk moest een man door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. In het Gelderse Zevenaar liep een supermarkt onder water. In Amsterdam kwam het water door het dak van het Centraal Station. In Amersfoort sloot de politie het Park Randenbroek tijdelijk af vanwege de onweersbuien.

Schade
Er vielen grote hoeveelheden regen. In Groesbeek (provincie Gelderland) viel volgens weerbureau weeronline.nl 81 millimeter regen. Normaal valt er in de hele maand mei slechts gemiddeld 65 mm. In Molenhoek bij Nijmegen viel 64 mm waarvan 51 in anderhalf uur. Het vele water, omgewaaide bomen en schade aan gebouwen zorgde voor grote drukte bij de brandweer. In Gelderland riep de Veiligheidsregio mensen op alleen 112 te bellen bij spoed en levensgevaar.

Sommige mensen gebruikten het vele water ook voor vertier door in de straten achter een auto te wakeboarden of te zwemmen.

De onweersbuien trokken eind van de avond nog over het westen heen, om Nederland rond 23.00 uur via de Noordzee te verlaten.

ANP