Ook Nederland komt met maatregelen tegen de hoge energiefactuur, met focus op verbruik in plaats van inkomen
De Nederlandse regering en de energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond voor energie tot eind 2023. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de openbare omroep NOS maandag. De maatregel zal gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag. Concreet betaalt iedereen deze winter in Nederland tot een bepaald gas- en elektriciteitsverbruik aan de prijzen van voor de oorlog in Oekraïne.
De energieprijzen zijn ook bij onze noorderburen de lucht in geschoten na de Russische inval in Oekraïne. Officieel worden de Nederlandse plannen tegen de torenhoge energiefacturen dinsdag bekendgemaakt, maar één en ander is nu al duidelijk.
Gemiddeld energieverbruik
Zo komt er een prijsplafond, of een soort basispakket voor energie, waarbij zal worden uitgegaan van een gemiddeld energieverbruik. Dat ligt rond de 1.200 kubieke meter gas en 2.500 kilowattuur stroom per jaar; waar de lat voor het plafond precies komt te liggen, wordt nog besproken.
De verwachting is volgens een ingewijde dat met het akkoord het volledige verbruik van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens wordt afgedekt. Zij zullen bijgevolg deze winter hun energie aan de prijs van januari (de prijs voor de oorlog in Oekraïne) betalen - de rest legt de overheid bij. Alles boven het plafond wordt wel aan de huidige marktprijs verrekend.
Met het prijsplafond zou tussen de 6 en 10 miljard euro gemoeid zijn. Een flink deel hiervan wordt opgehaald door de verlenging van de verlaging van de energiebelasting volgend jaar te schrappen. Dat levert 5,4 miljard euro op.
Noodfonds
Zoals eerder aangekondigd komt er verder in Nederland ook nog een noodfonds voor mensen die in betalingsproblemen komen. Daar reserveert de regering 50 miljoen euro voor en daar dragen ook energiebedrijven aan bij. Mensen die hun rekening niet kunnen betalen, krijgen een half jaar extra en mogen niet afgesloten worden van gas en/of elektriciteit.
Verder is afgesproken dat energieleveranciers meer vaste, langetermijncontracten moeten aanbieden om de burger meer stabiliteit te geven. Daar hangt dan wel aan vast dat het voortijdig afbreken van langdurige contracten met energiebedrijven voor de burger duurder gaat worden.
“Laatste details”
De coalitiepartijen werden maandagavond nog bijgepraat door minister van Financiën Sigrid Kaag. Eerder op de dag sprak ze al met de fractievoorzitters Jesse Klaver van GroenLinks en Attje Kuiken van de sociaaldemocratische PvdA. Zij stuurden vorige week een voorstel naar de regering voor een prijsplafond. Na afloop zeiden ze “goede hoop” te hebben dat hun plan voor een prijsplafond voor gas en elektriciteit door de regering wordt overgenomen en dat het nog dit jaar wordt ingevoerd.
“Er worden nog de laatste details uitgewerkt en ingevuld”, was te horen. Dan gaat het onder meer over de regeling voor de laatste twee maanden van dit jaar. De afgelopen maanden is er voortdurend overleg geweest tussen regering en energiebedrijven. De branchevereniging van energiebedrijven, Energie-Nederland, was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.
Groot pakket maatregelen
De plannen voor het prijsplafond worden vandaag/dinsdag naar het parlement gestuurd. Dan maakt de regering een groot pakket maatregelen bekend om mensen in Nederland volgend jaar te compenseren voor de hard gestegen energieprijzen en de inflatie.
De oppositie dringt al lang aan om in de laatste maanden van dit jaar ook nog wat voor de burgers te doen. Eerder heeft de regering bijna 7 miljard euro uitgetrokken om de koopkracht te helpen, maar dit najaar zou niet meer lukken omdat het uitvoeringstechnisch niet meer mogelijk zou zijn.
De Vivaldi-partijen van onze Belgische federale regering hebben vorige week een akkoord gevonden om de Belgen te helpen met de extreme energiefacturen. Zo komt er onder andere een basispakket energie in november en december, dat nog kan verlengd worden indien nodig, met daarnaast een stookoliecheque.
Aan het basispakket zijn wel voorwaarden verbonden qua inkomen en soort contract. Koppels mogen maximaal een gezamenlijk netto belastbaar inkomen van 125.000 euro per jaar hebben om voluit gebruik te kunnen maken van de korting. Voor alleenstaanden is het 62.000 euro. Er komt 3.700 euro bij het plafond per extra persoon ten laste. Respectievelijk komt dat ongeveer neer op een maandelijks inkomen van 5.000 euro voor koppels en 3.000 euro voor alleenstaanden. Deze bedragen zijn indicatief. Het netto belastbaar jaarlijks inkomen is de enige factor die bepaalt of je recht hebt op het basispakket energie.
Lees ook:
Bekijk ook: Regering bereikt energieakkoord: wat houdt dat in?
Bekijk ook: De meest gestelde vragen over het energieakkoord
Bekijk ook: Rusland levert geen olie of gas meer bij prijsplafond
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
PREMIUM
Gezinsbond-directeur schiet met scherp op energieakkoord van federale regering: “Eén op drie gezinnen draait met verlies”
“Een tijdelijk lapmiddel”, zo noemt de directeur van de Gezinsbond Jeroen Sleurs (45) het energieakkoord van de federale regering. Welke oplossing ziet hij zelf voor de gezinnen? “Eén op drie gezinnen draait met verlies, net als de bedrijven.” -
Verschillende gewonden nadat man inrijdt op mensen op Duitse luchthaven Keulen-Bonn
Op de luchthaven van Keulen-Bonn in het westen van Duitsland zijn vijf of zes gewonden gevallen nadat een man (57) rond 9.30 uur inreed op voetgangers in een parkeergarage. Dat melden verschillende Duitse media. Niemand verkeert in levensgevaar. -
-
'Historisch' pakket maatregelen in Nederlandse begroting: koopkracht stijgt met 3,9 procent
De miljoenennota is traditiegetrouw op de vrijdag voor Prinsjesdag, de opening van het nieuwe parlementair jaar in Nederland, gelekt. De begroting voor volgend jaar bevat een koopkrachtpakket dat "historisch in omvang" is: de maatregelen tellen volgens ingewijden inmiddels op tot dik 17 miljard euro. Daardoor gaat de bestedingsruimte van huishoudens volgend jaar in de plus: de koopkracht stijgt met 3,9 procent, becijfert het Centraal Planbureau volgens verschillende bronnen. Dat verzacht enigszins de financiële pijn van dit jaar: de koopkracht gaat er in 2022 volgens ramingen van het CPB bijna 7 procent op achteruit. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
PREMIUM
Twee op de drie Belgen vrezen energiefactuur niet te kunnen betalen
Liefst 64% van de Belgen ziet de volgende maanden met een bang hart tegemoet en vreest de energierekeningen niet langer te kunnen betalen. Dat is een forse stijging tegenover juni, toen dit aantal nog ‘maar’ 38% bedroeg. Waarop proberen de meeste Belgen te besparen? -
Duitsland en Europese Commissie worden het dan toch eens over verbod diesel- en benzinewagens
De Duitse regering heeft met de Europese Commissie een akkoord bereikt in het geschil over een verbod op de verkoop van wagens met een verbrandingsmotor vanaf 2035. Dat hebben beide partijen zaterdag op Twitter laten weten.
34 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerLudovic Wenders
Bruno Van impe
Kris Mets
Gino Denil
karin verwimp