De Nederlandse premier Mark Rutte en Sigrid Kaag, minister van Financiën.
Volledig scherm
De Nederlandse premier Mark Rutte en Sigrid Kaag, minister van Financiën. © ANP

Ook Nederland komt met maatregelen tegen de hoge energiefactuur, met focus op verbruik in plaats van inkomen

De Nederlandse regering en de energiebedrijven zijn het eens geworden over een prijsplafond voor energie tot eind 2023. Dat melden ingewijden na berichtgeving van de openbare omroep NOS maandag. De maatregel zal gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag. Concreet betaalt iedereen deze winter in Nederland tot een bepaald gas- en elektriciteitsverbruik aan de prijzen van voor de oorlog in Oekraïne.

34 reacties

  • Ludovic Wenders

    6 maanden geleden
    Ze willen de mensen financieel helpen maar ook aanmoedigen om spaarzamer en bewuster met energie om te gaan. Vandaar dat maximale gebruikersplafond, gebruik je meer dan betaal je het volle pond.
  • Bruno Van impe

    6 maanden geleden
    Daar kan Vivaldi nog wat van leren !
  • Kris Mets

    6 maanden geleden
    @Fons: ik en mijn vrouw hebben een elektrisch verbruik van 2200kw. We hebben dan wel geen jacuzzi of infraroodsauna😃 geen zonnepanelen, verwarmen op gas aan 17kw , in een groot huis met veel ramen. Dus het kan zeker wel
  • Gino Denil

    6 maanden geleden
    Daar doen ze het tenminste op een verstandige manier. Hier laten ze de binnenlandse economie instorten en 15 miljard koopkracht het land uitvloeien.
  • karin verwimp

    6 maanden geleden
    "t Is te hopen dat de lat hoog genoeg ligt voor wie in Nederland met elektriciteit moet verwarmen want met het gemiddelde van 2500 kwuur/jaar kom je er verre van. Zelfs niet met 2-voudig tarief en een max temperatuur van 19 graden in huis.
  1. 'Historisch' pakket maatregelen in Nederlandse begroting: koopkracht stijgt met 3,9 procent

    'Historisch' pakket maatrege­len in Nederland­se begroting: koopkracht stijgt met 3,9 procent

    De miljoenennota is traditiegetrouw op de vrijdag voor Prinsjesdag, de opening van het nieuwe parlementair jaar in Nederland, gelekt. De begroting voor volgend jaar bevat een koopkrachtpakket dat "historisch in omvang" is: de maatregelen tellen volgens ingewijden inmiddels op tot dik 17 miljard euro. Daardoor gaat de bestedingsruimte van huishoudens volgend jaar in de plus: de koopkracht stijgt met 3,9 procent, becijfert het Centraal Planbureau volgens verschillende bronnen. Dat verzacht enigszins de financiële pijn van dit jaar: de koopkracht gaat er in 2022 volgens ramingen van het CPB bijna 7 procent op achteruit.