Ook Merkel wil geen Turks referendum over doodstraf in Duitsland

Archiefbeeld.
AP Archiefbeeld.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel verzet zich "categoriek" tegen de organisatie van een Turks referendum over de doodstraf op Duits grondgebied. Dat heeft ze vandaag gezegd op de Duitse radio.

"We gaan geen toelating geven voor iets waartoe we niet verplicht zijn, en waarvan we de inhoud categoriek verwerpen, zoals de doodstraf", zo verklaarde Merkel aan de openbare zender WDR. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel al laten verstaan dat de herinvoering van de doodstraf "het einde van de Europese droom" van Turkije zou betekenen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan overweegt een referendum over de herinvoering van de doodstraf. Aan zo'n mogelijke volksraadpleging zullen de circa 1,4 miljoen Turkse kiezers in Duitsland dus niet kunnen deelnemen. Hun stem uitbrengen konden de Turken in Duitsland vorige maand wel nog in het referendum over de grondwetsaanpassingen die de macht van Erdogan fors uitbreidden. Die campagne verziekte de relaties tussen Ankara en Berlijn.

In België sprak ook premier Charles Michel zich uit tegen de organisatie van een Turks referendum over de doodstraf op Belgisch grondgebied.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Frida Lits

  Clowns zijn het

 • john johnsons

  Dat ze die zever is in turkije laten...als ze willen stemmen dat ze terug naar huis gaan

 • Anita Pintjens

  Ik geef merkel gelijk dat ze alles in eigen land uitvechten

 • Michael Van Acker

  Wij willen een referendum over toetreding! !!