Ook koning Filip ontsnapt niet aan zware luchtvervuiling bij staatsbezoek aan India

Noodtoestand uitgeroepen in New Delhi

De smog in New Delhi was vanmorgen ook duidelijk aanwezig bij de ontvangst van koning Filip en koningin Mathilde door de Indiase president Ram Nath Kovind (2e l.) en premier Narendra Modi (naast koningin Mathilde).
BELGA De smog in New Delhi was vanmorgen ook duidelijk aanwezig bij de ontvangst van koning Filip en koningin Mathilde door de Indiase president Ram Nath Kovind (2e l.) en premier Narendra Modi (naast koningin Mathilde).
In de Indiase hoofdstad New Delhi is vandaag de noodtoestand uitgeroepen omdat er een verstikkende laag smog over de stad hangt. Volgens The Times of India hangt er meer dan twee keer zoveel fijnstof in de lucht als wat als gevaarlijk wordt bestempeld. De scholen gaan daarom een paar dagen dicht. Ook koning Filip werd vanmorgen in New Delhi ontvangen in een dikke laag smog.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemde New Delhi in 2014 de meest vervuilde hoofdstad ter wereld, erger nog dan het eveneens beruchte Peking. Sindsdien sluiten de autoriteiten geregeld tijdelijk kolencentrales en wordt soms een deel van het autoverkeer gesommeerd van de weg te blijven.

De luchtvervuiling wordt aan het begin van de winter vaak erger, omdat het fijnstof zich door de koudere lucht niet in de atmosfeer kan verspreiden. De lucht is zwaar van de uitlaatgassen van dieselmotoren, kolencentrales, industriële uitstoot en van het vuurwerk dat voor het religieuze feest Diwali wordt afgestoken. Bovendien verbranden veel boeren in het noorden van het land de stoppels op de velden, hoewel dat formeel verboden is.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
Er hangt een verstikkende laag smog over de stad.
AFP Er hangt een verstikkende laag smog over de stad.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jenny Maes

  Een geluk dat niet alleen de gewone mensen (toeristen) last hebben van de smog. Mathilde, denk je nu echt dat je kleding en dat hoedje een succes is. En trouwens Bourgeois is tegen het koningshuis, maar als er kan geprofiteerd worden dan is hij erbij hé.

 • Marcel Beerens

  De andere toeristen konden ze weg houden, de smog niet, opdoeken die sprookjeswereld aub, nu !

 • Gerard Braeckmans

  Normaalste zaak van de wereld. Om mee te kunnen dingen op de wereldmarkt vegen de opkomende staten hun voeten aan het milieu om te kunnen concureren. Daarna komt het milieu aan bod. Dat hebben wij ook gedaan. En dat is nog niet zo lang geleden.

 • Jens van den Broeck

  Het gevolg van gebrek aan anti-conceptie, een overvloed aan oude dieselmotoren, en een president die roept dat de Belgen maar in een grot moeten gaan wonen ipv zelf wat te hoeven doen.

 • luc baken

  niet naief doen , als china kolencentrales sluit is dat enkel omdat ze niet meer genoeg kolen hebben