Ook België gaat met stresstests veiligheid kercentrales testen

De kerncentrale van Doel.
UNKNOWN De kerncentrale van Doel.
Het kernkabinet heeft vanavond beslist de stresstests te laten uitvoeren om de veiligheid van onze kerncentrales na te gaan. Zolang de resultaten van die tests niet bekend zijn, zal de regering geen debat openen over de eventuele verlenging van de kerncentrales. Dat verklaarde minister van Energie Paul Magnette (PS) in het televisieprogramma Terzake.

Het kernkabinet boog zich samen met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom en minister van Energie Magnette over de situatie in Japan. Eerder op de dag raakte na afloop van een spoedbijeenkomst naar aanleiding van de nucleaire toestand in Japan bekend dat er over de hele Europese Unie stresstests komen van kerncentrales.

Emotioneel
Hoewel de tests op vrijwillige basis gebeuren, besliste de regeringstop ze te zullen laten uitvoeren door onafhankelijke, internationale experts, op basis van een Europese methodologie. Het is de bedoeling dat de resultaten eind 2011 op tafel liggen en dat ze zullen worden bekendgemaakt, zei Magnette. Hij voegde er aan toe dat er geen debat zal komen over de eventuele verlenging van de levensduur van de centrales zolang de resultaten niet bekend zijn. De resultaten kunnen het debat "objectiveren" en "minder emotioneel" maken.

Efficiënt
Minister Vanackere verklaarde na afloop dat het kernkabinet de nodige beslissingen heeft genomen om op een efficiënte manier te kunnen ingrijpen indien nodig, bijvoorbeeld met de verdeling van jodiumpillen ter plaatse. Van een algemene repatriëring van landgenoten is nog geen sprake. "Binnen de Europese landen zijn er vandaag geen collega's die kiezen voor een algemene repatriëring. België zit ook in die logica", aldus Vanackere. (belga/adb)