Ook ANC neemt afscheid van Nelson Mandela

REUTERS
De doodskist van Nelson Mandela is zaterdagochtend overgebracht naar een militaire luchthaven vlakbij Pretoria, voor een ceremonie van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Morgen wordt de voormalige Zuid-Afrikaanse president begraven in zijn thuisdorp Qunu.

Bij de ceremonie zijn huidig president Jacob Zuma (sinds 2009) en de opvolger van Mandela, Thabo Mbeki (president van 1999 tot 2008), aanwezig. Ook zijn echtgenote, de 68-jarige Graca Machel, en zijn voormalige echtgenote Winnie Madikizela-Mandela, wonen de plechtigheid bij.

In totaal zijn meer dan 1.000 ANC-leden aanwezig, aldus de Britse omroep BBC. Bij de ceremonie in de Waterkloof-luchtmachtbasis zijn ook de Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson en de Ierse Sinn Fein-leider Gerry Adams uitgenodigd. Na de ceremonie wordt het lichaam naar Oost-Kaap gebracht, voor de begrafenis in Qunu zondag.

Nelson Mandela overleed op 5 december op 95-jarige leeftijd, thuis in Johannesburg. In drie dagen tijd hebben 100.000 Zuid-Afrikanen Mandela een laatste groet gebracht.