Ook Amerikaanse medaille voor 'Thalys-held'

Alek Skarlatos (links), Spencer Stone (midden) en Anthony Sandler verlaten het Elysée met de Amerikaanse ambassadeur Jane D. Hartley.
AP Alek Skarlatos (links), Spencer Stone (midden) en Anthony Sandler verlaten het Elysée met de Amerikaanse ambassadeur Jane D. Hartley.
Een Amerikaanse militair die hielp bij het overmeesteren van een gewapende man in de Thalys mag binnenkort nog een hoge onderscheiding in ontvangst nemen. De 22-jarige Alek Skarlatos krijgt in de Verenigde Staten de Soldier's Medal.

Volgens minister van de Landmacht John McHugh is het optreden van Skarlatos dat van een modelsoldaat, "voor wie zaken als plichtsbesef en de zorg voor anderen heilig zijn". De militair kreeg eerder ook al de Franse 'Légion d'Honneur' uit handen van president François Hollande.

Skarlatos stormde vrijdag in de flitstrein van Amsterdam naar Parijs op de gewapende man af. Hij hielp bij het ontwapenen van de vermeende terrorist. Daarna zou Skarlatos de man met het afgepakte geweer op zijn hoofd hebben geslagen.

Ook Spencer Stone, die eveneens in actie kwam in de flitstrein, mag mogelijk nog een medaille aan zijn collectie toevoegen. De militair is door zijn eenheid bij de luchtmacht voorgedragen voor een hoge onderscheiding.