Onze reporter in de VS: "Melania Trump moet met zachtere aanpak vrouwelijke kiezers overtuigen"

Zes dagen voor de verkiezingen heeft Melania Trump vandaag voor het eerst alleen campagne gevoerd voor haar man. De vrouw van de Republikeinse presidentskandidaat hield een toespraak in swing state Pennsylvania, in een buitenwijk van Philadelphia.

De speech duurde amper een kwartier en werd maar door een paar honderd mensen bijgewoond. De persaandacht was wel bijzonder groot. De laatste keer dat Melania in de spotlights stond, met een speech tijdens de Republikeinse conventie in juli, ging het dan ook goed fout. Melania Trump bleek enkele passages letterlijk gekopieerd te hebben uit een toespraak van de huidige first lady Michelle Obama. Een flater van de speechschrijver in kwestie, maar de oorverdovende hoon richtte zich, logisch ook, op Melania's witbejurkte verschijning. Het incident kwam naar verluidt erg hard aan bij mevrouw Trump, die sindsdien grotendeels uit beeld verdween, 'om voor onze zoon te zorgen', aldus Donald.

AFP
REUTERS

Maar Trump moet meer vrouwelijke kiezers overtuigen om nog een kans te maken, en zelf is hij daarvoor niet meteen de meest geschikte ambassadeur, na 'pussygate', en de resem beledigingen die hij over vrouwen tweette. En dus mocht Melania Trump alsnog haar opwachting maken, op een donderdagmiddag in een aftandse sportzaal in Pennsylvania. Ze sprak geen woord over de vermeende indiscreties van haar man, maar in haar vuistdik Sloveens accent hield ze wel een betoog over de toekomst van de Amerikaanse kinderen, de kracht van geloven in je dromen en het gezin als de hoeksteen van de samenleving. Als first lady wil ze zich inzetten om het gebruik van social media veiliger te maken voor kinderen en tieners. ,,Onze cultuur is veel te hardvochtig geworden'', hield ze haar toehoorders voor. "Onze cultuur is te gemeen geworden, te grof. We moeten opletten hoe we ons op social media gedragen." Toch een opmerkelijk statement voor de echtgenote van Donald Trump.

Dit is geen normale campagne, dit is een beweging

Melania Trump
REUTERS