Exclusief voor abonnees

Onze opinie: pak de Pool

HLN

'Op dat uur, om halfvier 's nachts, moet het wel iemand van hier geweest zijn'. Het buikgevoel van de Zonnebeekse burgemeester zat er 1.500 kilometer naast: de chauffeur die zondagochtend een 21-jarige fietser aanreed in Passendale en daarna vluchtmisdrijf pleegde, is namelijk een Pool. Aannemer Robert P., die samen met de drie inzittenden van zijn Iveco Daily seizoensarbeid deed in de Westhoek, is volgens het Ieperse parket intussen teruggekeerd naar zijn vaderland, waar hij vermoedelijk ook al ondergedoken is. De bouwvakker is luidens twee kennissen ook helemaal geen doetje. Zaterdagnacht, toen zijn vrienden al omvielen van drank en vermoedheid, zette hij in de feesttent nog de rest van de drankbonnen om in alcohol. Daarna zette hij vaart naar... ja, naar waar eigenlijk? In de 's Graventafelstraat knalde hij op het achterwiel van de fietser en gaf daarna plankgas. De inzittenden, die door de knal wakker geschoten waren, maanden hem aan om terug te keren. Dat deed hij, maar ter hoogte van het ongeval gooide hij het stuur weer om en vluchtte via de autoweg richting Gent. Ter hoogte van Kortrijk dumpte hij twee kennissen, bedreigde hen en verbood hen ook maar iets aan de politie te zeggen. Waarop hij samen met zijn vriendin wegstoof richting thuisland.

Robert P. voldoet aan alle criteria van mensen die politierechter Peter D'Hondt treffend "verkeerscriminelen" noemt. Door hun gedrag als chauffeur kan het niet anders of ze veroorzaken eerder vroeg dan laat vreselijke ongevallen. Om daarna het slachtoffer als een rat te laten liggen en weg te rijden. Uit onderzoek en dagelijkse praktijk op politierechtbanken is gebleken dat 9 op de 10 chauffeurs die vluchtmisdrijf plegen, te veel gedronken of te veel drugs gebruikt hadden of geen verzekering en/of rijbewijs hadden, of een combinatie van dit alles. Sommigen van dit soort misdadigers durven na hun arrestatie nog beweren dat ze "niets gevoeld hadden", maar er zijn gelukkig maar weinig rechters die nog in deze val lopen.

Een beetje parket en een beetje politiedienst maakt er een prioriteit van om moordende wegpiraten zo vlug mogelijk te pakken. We mogen verwachten dat dit bij de Pool niet anders zal zijn. Aangezien de man meer dan waarschijnlijk in zijn vaderland is, zullen de internationale gerechtelijke diensten alle zeilen moeten bijzetten. De chauffeur en zijn bestelwagen zijn geseind. De Poolse overheden verlenen normaal hun medewerking en doen veelal extra inspanningen om landgenoten op te sporen die door het buitenland gezocht worden. Dat werd onder meer bewezen met de speurtocht naar de moordenaar van Joe Van Holsbeeck in 2006. Messentrekker Adam Giza werd amper 15 dagen na de aanslag ingerekend in Suwalski, een door wodka en armoede geteisterd stadje in het noordoosten van Polen waar hij bij zijn oom was ondergedoken. Enkele weken later werd hij al uitgeleverd aan ons land en hier ook berecht. Er is voorlopig dus geen reden tot paniek. Als de Polen hem vinden, staat hij binnenkort in Ieper voor de politierechtbank en krijgt hij een gepaste straf.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: