Exclusief voor abonnees

Onze opinie: met blozende kaken

AP

Never a dull moment  met president Trump. Gisteren kreeg Trump van de interviewer op Fox News de vraag wat hij dacht van de moordenaar Poetin. Nou ja, de vraag. Ze was verwoord als een vaststelling. Donald Trump verpinkte niet en zei dat ook Amerika wel wat doden op zijn geweten heeft. Hij herhaalde dat de VS en Rusland maar beter kunnen opschieten, in ieders belang, maar dat het tussen hem en Poetin ook persoonlijk zal klikken, dat kon hij gisteren nog niet beloven. Het blijft elke dag wennen, de lichtvoetigheid en de lichtzinnigheid waarmee president Trump de wereld in spanning houdt. Koude Oorlog? Het kan dooien, het kan vriezen, naargelang van zijn ochtendhumeur.

De wereld is al lang niet meer wat hij was onder Eisenhower en Chroesjtsjov of onder Reagan en Gorbatsjov. Oorlog en vrede hangen niet exclusief meer af van Donald Trump en Vladimir Poetin, maar samen kunnen ze veel mensenlevens sparen, te beginnen in het Midden-Oosten. De Amerikaans-Russische relatie wordt ook bepalend voor de toekomst van de NAVO. Trump noemde het militaire bondgenootschap vlak voor zijn inauguratie nog achterhaald en overjaars. Die omschrijving jaagde een nieuwe schokgolf door de alliantie. Eerder had Trump al geroepen dat de Verenigde Staten geen zotte kosten meer zouden doen om quasi in hun eentje de veiligheid van Europa te waarborgen. Geef hem eens ongelijk.

President Trump kondigde gisteren aan dat hij eind mei naar Brussel komt, u weet wel, dat hellegat in wat hij de prachtige stad België noemde. Trump is er te gast in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. Het zal secretaris-generaal Stoltenberg zijn die hem daar ontvangt, maar wellicht kan er dan ook met premier Michel een onderhoud af. Benieuwd of de premier zich dan de naam van de president zal herinneren. In september vorig jaar grapte Michel op een receptie in New York dat die naam hem was ontglipt en dat hij de uitnodiging van 'die presidentskandidaat' zelf had ingetrokken. Geen haar op zijn hoofd dat toen vermoedde dat hij het over de volgende president van de Verenigde Staten had.

Toch is het niet omwille van die grap dat de Belgische premier Trump met blozende kaken zal begroeten. Wel omdat ons land zowat de gierigste partner van de hele NAVO is. België besteedt minder dan de helft van wat het contractueel zou moéten besteden aan Defensie, elk jaar zowat 4 miljard te weinig. Daarmee gedraagt het zich ei zo na als een parasiet. In verhouding dragen Groot-Brittannië, Frankrijk en Turkije ruim het dubbele bij en de VS bijna het viervoudige. In absolute cijfers stelt de Belgische bijdrage al helemaal niets voor. De Verenigde Staten staan vandaag in voor 72% van het NAVO-budget. Dan heb je recht van spreken, of je nu Obama of Trump heet.

Niet alleen België, ook Europa in zijn geheel zal nu zijn militaire verantwoordelijkheid moeten nemen, wil het medezeggenschap behouden in waar het met de NAVO heen moet. Die is in 1949 ontstaan als een westers bondgenootschap tegen de Russen en is dat ook gebleven na de implosie van het Oostblok en de Sovjet-Unie in 1989. Het is lang niet zeker dat het ook in 2019 nog zo zal zijn. Het klinkt gevaarlijk voorbarig, maar in al zijn impulsiviteit heeft Donald Trump de verdienste dat hij de ingedutte NAVO brutaal wakker schudt en aan het denken zet over haar rol in de wereld.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis