Exclusief voor abonnees

Onze opinie: Kasteelmoord verdient assisen

HLN

Er is maar één oplossing om de kasteelmoord alsnog uit het moeras der gerechtelijke dwalingen te trekken: breng deze zaak voor het assisenhof en laat het volk oordelen. Het Brugse parket wil mordicus dat de verdachten in deze mysterieuze misdaad zouden terechtstaan voor een gewone strafrechtbank met drie beroepsrechters uit eigen huis. Dat is begrijpelijk, want het gerecht heeft in deze onverkwikkelijke affaire zelf veel te verbergen. In de maanden voor het proces en kort na de moord op Stijn Saelens zette zijn familie werkelijk álle zeilen bij om een incestklacht tegen de kasteelbewoner onder de mat te vegen. Gerechtelijke actoren werkten daar tot op zekere hoogte aan mee, want de klacht bleef maanden onaangeroerd liggen. Dat de rommelige doofpotoperatie toch is uitgekomen, is een accident de parcours. Met dank aan de politie die kort na de verdwijning van het slachtoffer de telefoons van zijn ouders afluisterde. Anders hadden we het nooit geweten.

Het getelefoneer en gefoefel in de rand van de kasteelmoord getuigt van 'old fashioned justice'. Rijke mensen die een directe lijn hebben met de magistratuur. In Brugge de kasteelbewoner, in Antwerpen de diamantair, in Veurne de herenboer, in Luik de maffioso met PS-connecties, in Brussel de fraudeur die de handelsrechter kent. Ook anno 2016 wordt er kennelijk nog duchtig gelobbyd als machtige mensen een zaakje te regelen hebben met het gerecht. We mogen hopen dat het minder vaak lukt dan op het einde van de vorige eeuw, maar het zou naïef zijn te geloven dat nu alles correct verloopt.

Tot voor kort hadden we tenminste nog de geruststelling dat de volksjury werd samengeroepen om te oordelen over mensen die verdacht werden van de zwaarste misdrijven. Nu is dat enkel nog nodig als er in hoofde van de beschuldigden geen verzachtende omstandigheden ingeroepen kunnen worden. Quod non in de kasteelmoord. Dus kan deze zaak juridisch bekeken perfect naar een gewone correctionele rechtbank. Aangezien er over deze affaire minstens een zweem van klassejustitie hangt, is het echter aangewezen dat alsnog voor een assisenproces wordt gekozen. De raadkamer in Brugge zou volgende week al een eerste stap in deze richting kunnen zetten.

Bij ingewikkelde misdaden, waarbij beklaagden ontkennen en er ook geen keiharde materiële bewijzen zijn, is in het verleden al vaker bewezen dat de exhaustieve assisenprocedure het beste systeem is om de waarheid te vinden. Denk maar aan het ophefmakende proces tegen de Waalse politicus Bernard Wesphael, die door de jury werd vrijgesproken omdat het knoeiende gerecht, dat van Brugge, geen bewijzen had aangebracht. Zes jaar geleden oordeelden volksrechters ook over de parachutemoord. Els Clottemans werd veroordeeld na een diepgravend proces. Ook de kasteelmoord verdient nu dergelijke grondigheid. Dan pas zullen we weten hoe de vork in de steel zat.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode: