Exclusief voor abonnees

Onze opinie: helikoptervisie

HLN

Slecht nieuws voor staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. De advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie geeft hem ongelijk in zijn visumpolitiek voor mensen die oorlogsgebieden willen ontvluchten. Voorlopig is het nog maar een advies, maar in het merendeel van de zaken wordt dat wel gevolgd door de rechters van het Hof. Het advies komt in deze bovendien van de gerenommeerde 78-jarige Italiaanse rechtsgeleerde Paolo Mengozzi, magistraat en professor met een duizelingwekkende staat van dienst. Om maar te zeggen: niet zomaar een drammerige activist die voortgestuwd wordt door een geitenwollensokkenideologie. Het is natuurlijk aan de rechters om binnen enkele weken de knoop door te hakken.

Voor een goed begrip: de zaak die nu voor het Hof van Justitie hangende is, handelt niet over het veelbesproken Syrische gezin dat met een visum naar ons land wil komen. Het is wel een gelijkaardige zaak. Een paar met drie kinderen, orthodoxe christenen, wil met een humanitair visum naar België reizen omdat het ernstig gevaar loopt in Aleppo. De vader zegt dat hij al werd ontvoerd, gefolterd en opgesloten. Dankzij losgeld kwam hij weer vrij, beweert hij. Heeft zijn gezin recht op een Belgisch visum of niet? De Belgische Raad voor Vreemdelingbetwistingen wil er het fijne van weten en vraagt daarom uitleg aan het Europese Hof van Justitie. Verstandige zet, want anders houdt de discussie hier nooit op.

Veel Belgische politici - Francken op kop - hebben de neiging om het vraagstuk vanuit een kikvorsperspectief te benaderen. Bang voor een grote massa vluchtelingen die het voorbeeld van de visumgezinnen zouden kunnen volgen. Mengozzi bekijkt de zaak echter met een helikopterblik. Francken, Vlaanderen en België interesseren hem nauwelijks. Zijn voornaamste bekommernis is dat de Europese Verdragen worden toegepast. Daarom zegt hij dat de lidstaten een humanitair visum moeten afgeven wanneer er zwaarwegende aanwijzingen zijn dat bij weigering van zo'n visum de aanvragers zouden worden blootgesteld aan onmenselijke of vernederende behandelingen. Dat vindt de advocaat-generaal niet zelf uit, hij herinnert enkel aan de bestaande Europese regels.

Mengozzi wijst er in omstandige conclusies op dat de visumcode door de lidstaten, in casu België, niet vrij kan worden geïnterpreteerd. Francken kan dus niet zeggen: "We geven een visum als wij dat goed vinden." Er is maar één houvast: het Handvest van de Europese Grondrechten. Daar kan België op zijn eentje niets aan veranderen, net zomin als Trump aan de Amerikaanse grondwet kan rommelen.

Wat het ook wordt: het arrest zal hoe dan ook een grote precedentwaarde hebben. Mochten de rechters de advocaat-generaal volgen, dan mogen we inderdaad vrezen voor een stormloop op onze ambassades in buurlanden van conflictgebieden. En een uittocht van een groot contingent vluchtelingen richting onze contreien. Daar zijn we niet klaar voor.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis