Exclusief voor abonnees

Onze opinie: carrousel

photo_news

De carrousel rond het opdoeken van de ecocheque stopt dan toch nog niet met draaien. N-VA gaat er nu nog eens een ruk aan geven. Nadat de partij zich dinsdag net als CD&V en MR lankmoedig leek neer te leggen bij de juridische bezwaren van de Raad van State en de afschaffing dus klinisch doodverklaarde, kwam ze gisteren op haar stappen terug. "We blijven gaan voor een omzetting in een nettovergoeding", klonk het. En zo gaan de vier meerderheidspartijen er vandaag nog eens over praten. Bijna vier maanden na hun gezamenlijke wetsvoorstel om er komaf mee te maken. Tamelijk gênant is het.

Het symbolische gehalte van deze eerder beperkte hervorming verklaart ongetwijfeld de communicatiebocht van N-VA. Natuurlijk staat of valt het succes van het centrumrechtse project niet met wat er met de ecocheque gebeurt, ocharme. Dat zou wel heel erg zijn. Maar de afschaffing paste wel perfect binnen de ambities van het regeerakkoord: een vereenvoudiging van ons fiscale systeem en meer vrijheid om met je centen te doen wat je wil. Dat zelfs deze eenvoudige ingreep niet wil lukken, bevestigt een pijnlijk beeld van ons fiscaal en sociaal systeem: dat het veel makkelijker is om allerlei overbodige koterijen bij te bouwen, dan om ze af te breken.

Dat heeft uiteraard veel met de ontstaansgeschiedenis te maken. De cheque kwam er als een compromis tussen de sociale partners en de overheid, om via de achterdeur iets te doen aan de hoge lasten op arbeid. Als een fiscaal gunstig extraatje dat voor de gelegenheid in een groen kleedje werd gewikkeld om de binnenlandse consumptie een duwtje te geven. In plaats van aan een echte lastenverlaging te werken. Dat MR en CD&V vlot zwichten voor de juridische bezwaren van de Raad van State, is geen toeval. De partij van de premier toont zich wel vaker als een dienaar van corporatistische belangen, in dit geval de bedrijven die de cheques uitgeven. En bij CD&V heeft het ACV duidelijk zijn werk gedaan. Beide partijen lijken dan ook niet van plan nog werk te maken van de afschaffing, waarvoor Open Vld nog altijd staat te roepen. "Ik heb geen zin om 1,6 miljoen mensen een belasting aan te smeren", zegt CD&V'er Stefaan Vercamer. Volgens hem komt de afschaffing daarop neer: dat er wél sociale lasten betaald zullen moeten worden op die 250 euro van de ecocheque.

Of het echt zover zou komen of niet, het ziet er hiermee erg benard uit voor een veel ambitieuzer plan: de omzetting van de bedrijfswagen in een mobiliteitsbudget waarin nettoloon één van de opties is. "De hervormingstrein van deze regering mag niet stilvallen", zeiden Wouter Beke (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) vorige maand toen ze een punt zetten achter het tergende gekissebis binnen de meerderheid. De vraag rijst of die trein nog op zijn bestemming raakt. Voor een doorbraak in de hervorming van de vennootschapsbelasting moeten de rails nog worden gelegd.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis