Onze opinie: bien joué, Bart De Wever

Het ontslag van N-VA dreigt een groter probleem te zijn voor CD&V en Open Vld dan voor de MR van premier Michel

Onze journalist Jan Segers
Bart Leye Onze journalist Jan Segers

De regering bestaat nog, maar de Zweedse coalitie is niet meer. Het geel is uit de vlag verdwenen. Wat rest is het blauw van de liberalen (MR en Open Vld) en het kruis van de christendemocraten (CD&V). Met zijn drieën vertegenwoordigen die voortaan slechts 52 van de 150 zetels in de Kamer. Dan ben je niet alleen je meerderheid kwijt, maar ook je autoriteit, je legitimiteit en je slagkracht. Premier Michel omschreef wat er rest van zijn regering als de oranje-blauwe coalitie. Schaduwpremier Bart De Wever gaf ze meteen de roepnaam Marrakesh-coalitie mee. Dat bedoelde hij niet vleiend. Adieu la Suédoise, bonjour la Marocaine.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Pots

  inderdaad bien joué. Een derde van de bevolking zet je niet zomaar eventjes aan de kant. Wat de regering ook wil doen, ze zullen toch met N-VA rekening moeten houden.

 • Erwin Lauwens

  Bien joué Bart. Inderdaad. De komende verkiezingen, ergens begin februari zeker, zullen het gelijk van NVA dat België onbestuurbaar is alleen bevestigen. Wallonië links, Vlaanderen rechts en Brussel extreem-links. Het logische gevolg zal een opslitsing zijn: enerzijds Vlaanderen en anderzijds de as Wallonie-Bruxelles.

 • lydia dhooghe

  Ik heb mij dikwijls afgevraagd wie de premier nu was.......? De andere partij voorzitters komen niet zoveel met de media in contact. De Wever ziet je bijna elke dag en niet over Antwerpen maar wel over de federale politiek!!!! Zijn ministers kunnen het toch ook uitleggen.

 • Leo Peeters

  Hedwig Jacobs, je vergist je.-1.Van N-VA zal door velen, ook door meerdere N-VA’ers, steun verwacht worden aan deze minderheidsregering, zeker in de dossiers waaraan ze meegewerkt hebben. Doen ze dat onvoldoende, dan worden ze afgestraft, doen ze dat goed, dan tonen ze zelf aan dat zonder N-VA ook geregeerd kan worden.-2. Op N-VA zal de druk toenemen om het cordon te doorbreken, een onmogelijke stap voor VB-hater De Wever.-3. Wie wil er nog met N-VA samengaan?

 • Bene Devos

  Waar haalt u dat 80% van de Vlaamse kiezer tegen dit pact is? Uit de duim gezogen? Persoonlijk ben ik 100% voor dit pact. Liever in het pact met fatsoenlijke staten en waar het pact voor staat, dan niet in het pact met onfatsoenlijke staten die de mensenrechten niet willen respecteren.