Onze Hollywoodredactrice voorspelt de Oscars

Nog nooit was het zo moeilijk om de Oscars te voorspellen, al ben ik nu al zo goed als zeker van vier winnaars: Daniel Day-Lewis (Beste Acteur), Anne Hathaway (Beste Vrouwelijke Bijrol), 'Amour' (Beste Buitenlandse Film) en 'Skyfall' (Beste Nummer). Heeft u zelf een donkerbruin vermoeden wie er op 24 februari met een felbegeerd beeldje naar huis mag gaan, laat het ons dan zeker weten in de reacties!

BESTE FILM

De genomineerden:

'Amour'
'Argo'
'Beasts of the Southern Wild'
'Django Unchained'
'Les Misérables'
'Life of Pi'
'Lincoln'
'Silver Linings Playbook'
'Zero Dark Thirty'

Zal winnen: 'Argo'
Kan winnen: 'Lincoln' en 'Silver Linings Playbook'
Zou moeten winnen: 'Argo'

Van underdog naar prijzenbeest

Als je me twee maanden geleden had gevraagd wie de Academy Award voor Beste Film zou winnen, dan had ik zonder enige twijfel op 'Lincoln' gegokt. Maar met de Golden Globes, Critics Choice Awards, Directors Guild Awards, SAG Awards en de BAFTA's achter de kiezen, ziet het ernaar uit dat 'Argo' ook op de Oscars zal scoren. De film van regisseur Ben Affleck kaapte zowat alle belangrijke prijzen weg tijdens Awards Season. Wie volgens mij de grootste concurrenten zijn van 'Argo'? 'Lincoln' en 'Silver Linings Playbook'.

'Argo'
'Argo'
'Lincoln'
'Lincoln'
'Silver Linings Playbook'
'Silver Linings Playbook'

BESTE REGISSEUR

De genomineerden:

Michael Haneke - 'Amour'
Benh Zeitlin - 'Beasts of the Southern Wild'
Ang Lee - 'Life Of Pi'
Steven Spielberg - 'Lincoln'
David O. Russell - 'Silver Linings Playbook'

Zal winnen: Steven Spielberg
Kan winnen: Ang Lee
Zou moeten winnen: underdog David O. Russell

Spielberg vs Lee

Toch op zijn minst een verrassend rijtje van genomineerde regisseurs. Waar zijn de welverdiende nominaties voor Kathryn Bigelow ('Zero Dark Thirty'), Ben Affleck ('Argo'), Tom Hooper ('Les Misérables') en Quentin Tarantino ('Django Unchained') naartoe? Nu deze vier grote namen uit de boot vallen, schieten er nog twee grote kanshebbers over: Spielberg en Lee.

Mijn beste gok is dat Spielberg met de award naar huis mag, al mag hij zich gelukkig prijzen dat Ben Affleck niet genomineerd is. Als je ziet welke prijzen 'Argo' dit jaar in de wacht heeft gesleept, is het haast niet te geloven dat The Academy Affleck genadeloos over het hoofd heeft gezien.

'Lincoln'
'Lincoln'
'Life Of Pi'
'Life Of Pi'
'Beasts Of The Southern Wild'
'Beasts Of The Southern Wild'
'Amour'
'Amour'

BESTE ACTEUR

De genomineerden:

Bradley Cooper - 'Silver Linings Playbook'
Daniel Day-Lewis - 'Lincoln'
Hugh Jackman - 'Les Misérables'
Joaquin Phoenix - 'The Master'
Denzel Washington - 'Flight'

Zal winnen: Daniel Day-Lewis
Kan winnen: Bradley Cooper en Hugh Jackman
Zou moeten winnen: Daniel Day-Lewis

Het jaar van Daniel Day-Lewis

Dit is een gemakkelijke: Daniel Day-Lewis. Van de twaalf nominaties die 'Lincoln' op zijn naam mocht schrijven, is er slechts eentje al zo goed als verzilverd: die van Beste Acteur. Day-Lewis deed het ontzettend goed tijdens Awards Season, dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de Britse acteur de Oscar aan zijn neus zal voorbij zien gaan.

Wie toch nog een waterkansje heeft? Hugh Jackman die erg diep is moeten gaan voor de rol van Jean Valjean in 'Les Misérables' (de musical komt op 20 februari in de Belgische filmzalen) en Bradley Cooper die Pat Solitano speelt in 'Silver Linings Playbook' (vanaf 27 februari in de bioscoop).

'Silver Linings Playbook'
'Silver Linings Playbook'
'Les Misérables'
'Les Misérables'
'The Master'
'The Master'

BESTE ACTRICE

De genomineerden:

Jessica Chastain - 'Zero Dark Thirty'
Jennifer Lawrence - 'Silver Linings Playbook'
Emmanuelle Riva - 'Amour'
Quvenzhané Wallis - 'Beasts of the Southern Wild'
Naomi Watts - 'The Impossible'

Zal winnen: Jennifer Lawrence
Kan winnen: Jessica Chastain en Emmanuelle Riva
Zou moeten winnen: Jennifer Lawrence

Jessica Chastain vs Jennifer Lawrence

Ook hier weer hetzelfde verhaal: ik ging er een paar maanden geleden nog van uit dat Jessica Chastain de topfavoriete zou zijn in de categorie van Beste Actrice. Dat, totdat Jennifer Lawrence roet in het eten kwam strooien. De 'Silver Linings Playbook'-actrice mocht onder andere de Critics Choice Award, Golden Globe en de SAG Award op haar schouw zetten.

Maar er is meer: ook 'Amour'-actrice Emmanuelle Riva, die uitgerekend op Oscar Night maar liefst 86 kaarsjes mag uitblazen, maakt kans om de Academy Award te winnen. Riva is bovendien de oudste genomineerde actrice in de geschiedenis van de Oscars, en dat zou wel eens kunnen betekenen dat de leden van The Academy niet alleen op hun gevoel zullen afgaan, maar ook puur voor sentimentele redenen op Riva zouden kunnen stemmen. Toch blijf ik bij mijn tweede keuze: Jennifer Lawrence.

'The Impossible'
'The Impossible'
'Zero Dark Thirty'
'Zero Dark Thirty'
'Beasts Of The Southern Wild'
'Beasts Of The Southern Wild'
'Silver Linings Playbook'
'Silver Linings Playbook'

BESTE MANNELIJKE BIJROL

De genomineerden:

Alan Arkin - 'Argo'
Robert De Niro - 'Silver Linings Playbook'
Philip Seymour Hoffman - 'The Master'
Tommy Lee Jones - 'Lincoln'
Christoph Waltz - 'Django Unchained'

Zal winnen: Tommy Lee Jones
Kan winnen: Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones, Christoph Waltz
Zou moeten winnen: Robert De Niro

Gelijke kansen

Een categorie waar zowat elke genomineerde even veel kans maakt om met de Oscar naar huis te gaan. Waar ik wel zeker van ben? Dat het Alan Arkin niét wordt. Verder maken Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Tommy Lee Jones en Christoph Waltz naar mijn bescheiden mening even veel kans.

Toen de Oscarnominaties bekend werden gemaakt, waren deze namen allesbehalve een grote verrassing, maar dat maakt de voorspelling des te moeilijker. Tommy Lee Jones won eerder dit jaar de SAG Award, Philip Seymour Hoffman won de Critics Choice Award en Christoph Waltz won de Golden Globe. Mijn beste gok? Tommy Lee Jones.

'Silver Linings Playbook'
'Silver Linings Playbook'
'Lincoln'
'Lincoln'
'The Master'
'The Master'

BESTE VROUWELIJKE BIJROL

De genomineerden:

Amy Adams - 'The Master'
Sally Field - 'Lincoln'
Anne Hathaway - 'Les Misérables'
Helen Hunt -'The Sessions'
Jacki Weaver - 'Silver Linings Playbook'

Zal winnen: Anne Hathaway
Kan winnen: /
Zou moeten winnen: Anne Hathaway

Anne en niemand anders dan Anne

Hier gaan we niet moeilijk over moeten doen: Anne Hathaway mag op zondag 24 februari de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol in ontvangst nemen. De 'Les Misérables'-actrice is zelf zo zeker van haar overwinning, dat ze zich volgens ingewijden al maandenlang aan het voorbereiden is op haar speech. "Ze werkt met een team van schrijvers die een onvergetelijke speech in elkaar gaan steken", vertelde een bron dichtbij de actrice onlangs. "Ze heeft haar stekje in New York City omgetoverd tot een repetitieruimte. Anne heeft drie kamers aan de Oscars gewijd: eentje om haar jurken in te passen, eentje om make-up uit te testen en eentje om zich op de rode loperinterviews voor te bereiden."

'The Master'
'The Master'
'Les Misérables'
'Les Misérables'
'Lincoln'
'Lincoln'

BESTE BUITENLANDSE FILM

De genomineerden:

'Amour' - Oostenrijk
'Kon-Tiki' - Noorwegen
'No' - Chili
'A Royal Affair '- Denemarken
'War Witch' - Canada

Zal winnen: 'Amour'
Kan winnen: 'A Royal Affair'
Zou moeten winnen: 'Amour'

Voor de levende legende

Nog zo'n categorie waarvan je zo goed als zeker bent wie er gaat winnen: 'Amour' van Michael Haneke. Haneke is een levende legende, maar slaagde er tot nog toe niet in om een Oscar te winnen. Daar komt dit jaar dus hoogstwaarschijnlijk verandering in.

'Amour' schreef maar liefst vijf Oscarnominaties op zijn naam: die van Beste Film, Beste Regisseur, Beste Buitenlandse Film, Beste Actrice en Beste Origineel Script. Als een andere buitenlandse film volgende week zondag dan toch zou winnen, eet ik mijn schoen op.

'A Royal Affair'
'A Royal Affair'
'Kon-Tiki'
'Kon-Tiki'
'War Witch'
'War Witch'

BESTE ANIMATIEFILM

De genomineerden:

'Brave' - Mark Andrews & Brenda Chapman
'Frankenweenie' - Tim Burton
'ParaNorman' - Sam Fell & Chris Butler
'The Pirates! Band of Misfits' - Peter Lord
'Wreck-It Ralph' - Rich Moore

Zal winnen: 'Wreck-It Ralph'
Kan winnen: 'Wreck-It Ralph', 'Brave', 'Frankenweenie'
Zou moeten winnen: 'Wreck-It Ralph'

(Bijna) alles kan

De grootste kanshebbers in de categorie van Beste Animatiefilm? Het trio Disneyfilms 'Brave', 'Frankenweenie' en 'Wreck-It Ralph'. 'Brave' won in januari nog de Golden Globe voor Beste Animatiefilm en 'Wreck-It Ralph' deed twee weken later hetzelfde op de Producers Guild Awards.

Welke film zeker niet zal winnen? 'The Pirates! Band of Misfits'. Dat de animatiefilm überhaupt een nominatie in de wacht wist te slepen, deed tijdens de bekendmaking van de genomineerden heel wat monden open vallen. Een categorie waarin alles kan, maar waar er naar mijn mening slechts één terechte winnaar is: 'Wreck-It Ralph'.

'Frankenweenie'
'Frankenweenie'
'Wreck-It Ralph'
'Wreck-It Ralph'
'Brave'
'Brave'

BESTE NUMMER

De genomineerden:

'Before My Time' uit 'Chasing Ice'
'Everybody Needs A Best Friend' uit 'Ted'
'Pi's Lullaby' uit 'Life of Pi'
'Skyfall' uit 'Skyfall'
'Suddenly' uit 'Les Misérables'

Zal winnen: 'Skyfall'
Kan winnen: 'Everybody Needs A Best Friend'
Zou moeten winnen: 'Skyfall'

Gedoodverfde winnaar

Laten we hopen dat Adele tegen volgende week zondag van haar podiumvrees af is, want de kans is gigantisch groot dat ze de Oscar voor Beste Nummer in ontvangst mag nemen. Adele won eerder dit jaar ook de Golden Globe voor 'Skyfall' uit de gelijknamige film.

De 85ste editie van de Academy Awards vindt op 24 februari plaats in het Dolby Theatre in Los Angeles. Onze Hollywoodredactie volgt naar jaarlijkse gewoonte de uitreiking vanop de eerste rij en houdt u zondagnacht op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hou dus zeker deze site in de gaten!

PRIME heeft de exclusieve uitzendrechten van de Oscars, en zal de uitreiking op zondagnacht live uitzenden.