Onweer en hevige windstoten trekken vannacht over Vlaanderen

Pieter Lozie
Vorig weekend konden we genieten van warme nachten, maar dat goede weer maakt vanaf vannacht plaats voor regen en onweer. Met regelmaat van de klok mogen we buien verwachten. Vooral vannacht neemt de kans op pittige buien fors toe vanaf het zuidwesten. Een lokale donderklap en enkele gemene windstoten zijn niet uitgesloten, aldus Noodweer Benelux.

Een eerste onweerachtige regenzone verwachten we in het tweede deel van de avond. Vooral in de westelijke gebieden van België en Nederland kunnen deze exemplaren gepaard gaan met gemene windstoten (70 km/u of meer). Ook lokaal onweer, die de windsnelheden nog een fractie uitdiepen, behoort steeds tot de mogelijkheden.

Na middernacht verplaatst deze buienlijn zich naar het binnenland met ook daar een toenemende kans op enkele hevige buien. Een tweede buienlijn vanuit het westen zorgt voor een grotere kans op hevige windstoten. Windschade is lokaal niet uitgesloten.

Zondag weinig beterschap

Zondag moeten we niet op al te veel beterschap rekenen. Enkele pittige regenbuien kunnen gepaard gaan met een lokale donderslag. De wind waait vrij krachtig tot krachtig uit westelijke richtingen.

Aan de kust staat tijdelijk 5-6 Beaufort met windstoten tot 70 km/u. De temperatuur haalt op zondag maximaal 21°C.

Volgende week opmerkelijk warmer

Dankzij sterke impulsen van een hogedrukgebied boven Europa mogen we volgende week opnieuw nazomers weer verwachten. Vanaf dinsdag zien we de temperatuur klimmen richting zomerse temperaturen van 25°C. Later in de week is zelfs de tropische grens van 30°C binnen handbereik.