Ga naar de mobiele website
^ Top

Ontmoet Harvey (104) en Irma (93), al 75 jaar getrouwd en nog even stormachtig verliefd

Harvey en Irma. Twee namen die dezer dagen bij iedereen meteen beelden oproepen van overstromingen, ontwortelde bomen en totale verwoesting. Maar in Washington, in het noord-westen van de VS, woont een ander Harvey- en Irma-koppel, dat het al 75 jaar met elkaar uithoudt in iets rustiger vaarwater.

Harvey en Irma Schluter wonen in Spokane, Washington, en zijn dit jaar exact 75 jaar getrouwd. Hij is er 104, zij wordt er 93 in november, en na al die jaren zijn ze nog altijd even verliefd op elkaar als toen ze mekaar pas kenden. Samen herinneren ze zich nog hoe ze voor de eerste keer ooit een vliegtuig zagen, hoe ze zich als kind door de Grote Depressie moesten worstelen, hoe de Amerikanen als eersten een mens naar de maan stuurden. Irma weet zelfs nog wat voor weer het was op de dag dat president Kennedy werd vermoord: fris en bewolkt.

Maar twee orkanen die zo zwaar tekeergaan in en rond de VS, en die dan nog hun naam dragen, dat hebben ze nog nooit gezien.

Het is dan ook de allereerste, en wellicht meteen de allerlaatste keer, dat hun namen net na elkaar gebruikt worden voor orkanen. Normaal gezien keren orkaannamen elke zes jaar terug, behalve bij stormen waarvan de tol zo zwaar is dat het ongepast zou zijn de naam nog te hergebruiken. Zo is dit de zevende storm Harvey, maar zal die wellicht van de lijst geschrapt worden. Irma wordt dit jaar pas voor het eerst gebruikt, nadat orkaan Irene in 2011 lelijk huis hield en toen geschrapt werd.

Onafscheidelijk

Het echte koppel Harvey en Irma vormt daarentegen al sinds de jaren 40 een onafscheidelijk duo. De twee ontmoetten elkaar via Harveys broer en Irmas zus. Terwijl Harvey meteen verkocht was, was het voor Irma geen liefde op het eerste gezicht, vertelt ze aan The New York Times.

"Ik wilde eerst mijn opleiding afmaken. Maar hij kon me toch overtuigen om snel te trouwen." Harveys overtuigingskracht legde het koppel dus duidelijk geen windeieren. Hun hele leven lang zetten ze zich in voor pleegkinderen, over de jaren namen ze in totaal wel 120 kinderen op in huis. Voor Harvey de meest voldoening gevende ervaring van zijn leven.

Een echte orkaan zagen ze nog nooit. Maar vandaag kijken de twee naar de televisie, een toestel waarvan ze de uitvinding nog hebben meegemaakt, terwijl ze hun namen continu over het scherm zien flikkeren.

Meer over6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Mauveke

  Louis waarom niet?

 • Louis Meeus

  Nog altijd even verliefd!!!! Nog altijd bij volle verstand ook???

 • Johan Vleirick

  Prachtig! Dit is eeuwige liefde!

 • Daniel collier

  En al heel hun leven gesuikerde frisdrank gedronken,proficiat.

 • Alain Luppens

  Hehe, Harvey lust nog een groen blaadje...

Meld een bug