De nieuwe Britse premier Liz Truss neemt volgens velen een 'historische gok'.
Volledig scherm
De nieuwe Britse premier Liz Truss neemt volgens velen een 'historische gok'. © ANP / EPA

Ongerustheid over ‘historische gok’ met Britse economie: “Rijken worden rijker en armen worden armer”

Wereldwijd groeit ongerustheid over de ‘historische gok’ die de nieuwe Britse premier Liz Truss neemt met de Britse economie. De Britten kiezen bij hun nieuwe koers resoluut voor ‘trickle-down’-economie. Maar wat is dat? De Nederlandse econoom en journalist Mathijs Bauman omschrijft het in ‘Nieuwsuur’ als volgt. “De rijken worden rijker en de armen worden armer.”

50 reacties

 • Jan Verplancken

  2 maanden geleden
  Onder Thatcher hebben ze iets soortgelijks gedaan... en met succes. Een en ander is gebaseerd op de Laffer curve.
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Dat is toch altijd al zo geweest?
 • Marinus van Driel

  2 maanden geleden
  De nagel op de kop, Danny Lagrou. Laat de economie de economie zijn en de werkende klasse zal ten alle tijde de werkende klasse zijn. Sommigen kunnen dat statuut ontlopen wegens extreem veel geluk of uitzonderlijk talent, maar je hebt in elke gemeenschap een piramide nodig. En neem maar van mij aan, de top ervan, dus de rijken zullen steeds rijker worden. Dat staat vast. En die steunen op de onderste laag, de waterdragers, dus. En 't is bewezen dat geen enkele Socialist dat kan veranderen.
 • pieter vandenberghe

  2 maanden geleden
  Rijk zijn is precies een regelrechte schande en zonde. Ik vraag mij af waarom iedereen meer geld wil en denkt dat hij er ook "Recht" op heeft. Toch niet om zelf in doodzonde te kunnen leven en rijker te zijn dan zijn medemens.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Men moet in koopkracht rekenen, Gerrit Mommen. Anders zou je kunnen stellen dat we nu gemiddeld 3000 keer rijker dan zijn dan een loontrekkende in 1900. En als je dus juist in koopkracht rekent dan blijft het verschil in koopkracht gelijk bij een indexering van een laag en een hoog loon.
 1. Mama uit Texas vindt na 51 jaar eindelijk via DNA-test haar dochter terug die als peuter ontvoerd werd

  Mama uit Texas vindt na 51 jaar eindelijk via DNA-test haar dochter terug die als peuter ontvoerd werd

  1971, Fort Worth, Texas. Melissa Highsmith is een peuter van 21 maanden. Haar mama Alta Apantenco staat er alleen voor en zoekt een babysit die tijdens Alta’s werkuren op Melissa moet passen. Zelf zal ze die vrouw nooit ontmoeten: het is Alta’s huisgenote die op 23 augustus 1971 de kleine Melissa toevertrouwt aan de oppas. Die komt nooit terug met het kind. Melissa blijft meer dan 50 jaar spoorloos, tot haar familie haar uiteindelijk kan opsporen via een online DNA-databank. Kerst valt vroeg dit jaar voor de familie.