Ongeluk legt nucleaire reactor in zuidoosten Oekraïne stil

Archiefbeeld van de kernreactor in Tsjernobyl in Oekraïne.
EPA Archiefbeeld van de kernreactor in Tsjernobyl in Oekraïne.
In het zuidoosten van Oekraïne is een ongeluk gebeurd in de nucleaire reactor, Zaporozje, de krachtigste van Europa, die daardoor stilligt. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek bevestigd. Volgens energieminister Volodymyr Demchyshyn zou het ongeval geen gevaren met zich meebrengen en kan de reactor overmorgen al weer opgestart worden.

Het gaat om de kernreactor in Zaporozje in het zuidoosten van het land. Zaporozje wordt beschouwd als de krachtigste kerncentrale van Europa en ligt ongeveer 570 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Kiev. De installatie werd in 1984 in bedrijf genomen.

Jatsenjoek vroeg de minister van Energie snel een persconferentie te organiseren om duidelijk te maken "wanneer het probleem opgelost zou zijn" en te verduidelijken welke stappen er genomen zouden worden om de stroomvoorziening in Oekraïne te herstellen.

Volgens het Russische persbureau Interfax gebeurde het ongeluk in de 1.000-megawattreactor nummer 3. Daardoor leek de energiecrisis in Oekraïne nog wat erger te worden, maar minister Demchyshyn verzekert dat de kernreactor overmorgen alweer normaal zal werken.

Volgens de minister heeft het ongeluk het uitgaande systeem getroffen en niet de energieproductie zelf. "Er zijn geen problemen met de reactoren", zei hij tijdens de persconferentie. "Neen, er is niets ernstigs aan de gang", zei minster Demtsjisjin. Tegen vrijdag moet "het probleem" opgelost zijn. "Dit is een technische kwestie, en ondanks dat de derde reactorblok is uitgeschakeld, is er geen gevaar", zei de nieuw benoemde minister. De directie van de kerncentrale had zaterdag over de uitschakeling van de derde reactorblok geïnformeerd. Er is geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Het Internationaal Atoomenergie-agentschap laat weten dat het gaat om een ongeluk van schaal 0 op de International Events Scale, wat betekent dat er geen gevaar is voor de mens en voor de natuur. Sinds de kernramp in Tsjernobyl in 1986 zijn alle landen verplicht de IAEA in te lichten bij nucleaire ongelukken die een impact kunnen hebben voor andere landen.