Onduidelijkheid over plaats verdwijning en noodsignaal

Infografieken Nederland
Er heerst verwarring rond de verdwijning van vlucht MS804. Eerst meldde het Egyptische leger dat er een noodsignaal werd ontvangen, maar de regering ontkent dat nu. Ook de plaats van verdwijning is onduidelijk.

In de loop van donderdag werd al heel wat tegenstrijdige informatie gegeven in verband met het noodsignaal. Vicepresident van EgyptAir, Ahmed Adel, gaf 's ochtends vroeg aan dat de piloten geen noodsignaal hadden uitgestuurd. Niet veel later meldde de luchtvaartmaatschappij dat het leger een mechanisch noodsignaal had ontvangen van het vermiste vliegtuig van EgyptAir om 4.26 uur (02.26 uur GMT), twee uur nadat het vliegtuig van de radar verdween. Informatie die nu dus weer ontkend wordt door het leger. Ondertussen bevestigde ook de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sharif Fathi dat er geen noodsignaal werd uitgezonden.

De Amerikaanse krant The New York Times bericht ondertussen op gezag van de voorzitter van de Griekse associatie van luchtverkeersleiders, Serafim Petrou, dat er wel degelijk een noodsignaal van het vliegtuig is gedetecteerd. Het gaat daarbij niet om een SOS van de bemanningsleden, maar om signaal dat door een "grote schok" automatisch gegenereerd is door een noodzender.

Neergestort?
Ook berichten dat vlucht MS804 neergestort is, zoals Franse en Duitse bronnen melden, zijn voorbarig, laat het Egyptische luchtvaartministerie weten. De Airbus A320 zou "neergestort zijn in het Egyptische luchtruim op ongeveer 130 mijl van het Griekse eiland Karpathos", in het zuidoosten van de Egeïsche Zee. Dat meldde een bron binnen de Griekse burgerluchtvaart eerder.

Grieks of Egyptisch luchtruim?
Franse media melden dan weer dat de Airbus 130 mijl van het Grieks eiland Karpathos is neergestort. Dat heeft een Griekse luchtvaartbron gemeld volgens hen.  "De Griekse luchtverkeersleiding heeft het vliegtuig op de radar in het Griekse luchtruim gezien om 23.55 uur GMT en om 00.26 uur GMT hebben ze nog contact gehad met de piloot", zegt de bron. "Drie minuten later, vlak nadat het vliegtuig het Egyptische luchtruim binnenvloog, is het van de radar verdwenen."

Dat is opvallend, aangezien eerder gezegd werd dat het toestel enkele minuten voordat het van de radar verdween het Egyptische luchtruim binnen was gevlogen.