Onderzoek naar Belgische auto in Rotterdam, 3 arrestaties

ANP
De Nederlandse politie deed gisterenavond laat onderzoek bij, aan en rond een auto met Belgische nummerplaat op de Westersingel in Rotterdam.  De burgemeester werd uit veiligheidsoverwegingen geëvacueerd uit een restaurant in de buurt. Drie verdachten blijven voorlopig aangehouden. Het onderzoek werd vannacht afgerond en in de wagen werden volgens een woordvoerster van de Rotterdamse politie 'geen bijzonderheden' aangetroffen.

Een woordvoerster van de politie kon verder niets zeggen over de identiteit van de gearresteerden. Zij zijn aangehouden in verband met de witte Mercedes met een Belgisch kenteken die als 'verdacht' bestempeld werd aan de Westersingel. Burgemeester Aboutaleb werd om half elf van tafel gehaald bij restaurant De Harmonie. Buiten troffen agenten een verdachte Mercedes aan met een Belgisch kenteken.  De woordvoerder van Aboutaleb wenste geen commentaar te geven, maar gaf wel aan dat alles goed gaat met de burgemeester en dat er geen reden is tot paniek. De politie onderzocht ook het restaurant De Harmonie.

Politiehelikopter
Twee voorbijgangers moesten zich wel uit de voeten maken. "We hoorden 'nu naar binnen voor je eigen veiligheid','' zegt Anne Koppelaar. "We hadden geen idee wat er aan de hand was. We zagen wel dat er twee mensen gearresteerd werden.'' Na de vondst van de auto werd een groot deel van de singel afgezet. Tientallen politieagenten waren op de been en ook een politiehelikopter vloog boven het centrum van de stad. De politie hield drie verdachten aan ter hoogte van de Westzeedijk. Het is nog onduidelijk waarvan ze verdacht worden.  

Verdachte auto
Een speciale politie-eenheid kamde de wagen uit. Bronnen zeggen tegen de NOS dat de auto klaarblijkelijk als verdacht gesignaleerd stond. Ter hoogte van de grensovergang ten zuiden van Breda zou het kenteken zijn herkend door een automatisch camerasysteem. Dat gebeurde later ook in de buurt van Rotterdam. Aboutaleb sloeg stevige taal uit na de aanslag van afgelopen vrijdag in Parijs. Alleen door het 'wegvagen' van de terreurbeweging IS verdwijnt volgens de burgemeester het probleem. De burgemeester wordt al langere tijd bewaakt. Het is niet duidelijk of het incident van donderdagavond verband houdt met terreurdreiging.

ANP