Onderwijsveld versoepelt test- en quarantaineregels: jonger dan 12? Alleen nog testen wie symptomen heeft
Geen langere herfstvakantie, soepelere test-en quarantaineregels, maar wel mondmaskers voor de leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar. Dat is het antwoord van het onderwijsveld op de oplopende besmettingscijfers en het feit dat meer en meer leerlingen gezond thuis zitten. “We grijpen in waar het probleem vandaag zit: in het lager onderwijs, niet in het middelbaar”, zegt Weyts.
“We hebben beslist om de herfstvakantie niet te verlengen, maar om scholen maximaal open te houden en op te treden op daar waar de problemen zich stellen.” Hij had bijna de nieuwsuitzendingen gemist, maar rond iets voor half 8 gisteravond kwam Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dan toch naar buiten met witte rook van het onderwijsveld.
Al het nieuws over de coronasituatie kunt u in dit dossier terugvinden.
De quarantaineregels in het lager en kleuteronderwijs worden versoepeld, omdat te veel kinderen vandaag thuis zitten zonder dat ze uiteindelijk ziek blijken. Tot nu toe was het zo dat een volledige klas in quarantaine moet wanneer er binnen de week twee besmettingen opduiken. Alleen al de afgelopen twee weken werden er 28.000 leerlingen thuis gezet, “waaronder zeer veel kinderen zonder symptomen”. De koepels en de CLB’s trokken de afgelopen dagen dan ook aan de alarmbel, met resultaat dus. Voortaan gaat een klas pas in quarantaine als er binnen één week vier besmettingen worden vastgesteld.
Alleen testen wie symptomen heeft
Ook de teststrategie wijzigt: voortaan zullen kinderen jonger dan 12 jaar alleen nog getest worden als ze symptomen hebben. Maar daarmee draaien we onszelf een rad voor de ogen, vindt de socialistische vakbond. “De meeste besmette kinderen zijn asymptomatisch”, aldus Nancy Libert van ACOD Onderwijs. “We maken onszelf dus wijs dat de aangepaste strategie veiliger of beter is.”
De kinderen van het vijfde en zesde leerjaar mogen het masker af en toe wel even afzetten, aldus Weyts. “Als er voldoende afstand is in de klas, een goede ventilatie en als de leerlingen stilzitten.”
Aangezien het quarantaine- en testbeleid versoepeld wordt, moest er wel elders verstrengd worden. Uit de besmettingscijfers blijkt dat er zich vandaag vooral een probleem stelt in het lager onderwijs: tijdens de voorbije twee weken vond bijna driekwart van de besmettingen in het onderwijs plaats in de lagere scholen. Biostatisticus Geert Molenberghs pleitte daarom voor het invoeren van mondmaskerplicht in de lagere scholen. De koepels en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens - ook aanwezig op het overleg gisteren - verzetten zich daar de afgelopen dagen tegen, omdat het nefast is voor de taalontwikkeling en de non-verbale communicatie. Maar op basis van de cijfers, specifiek voor het lager onderwijs, gaf Weyts gisterochtend op het overleg met de ministers van Volksgezondheid al aan dat hij bereid was om die mondmaskerplicht in te voeren, maar dan alleen in de twee hoogste jaren van het lager onderwijs: het vijfde en zesde leerjaar.
Toch mogen ze het masker af en toe wel even afzetten, aldus Weyts. “Als er voldoende afstand is in de klas, goede ventilatie en als leerlingen stilzitten.” Helaas is ventilatie en luchtkwaliteit nu net een pijnpunt in de scholen. Er is ook vanuit het Vlaams niveau al die tijd te weinig op ingezet, zo luidt de kritiek van experts én minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) al maanden. Ook buiten kunnen de mondmaskers af, mits de leerlingen intens fysiek contact vermijden.
En in het secundair?
Wie al in het middelbaar zit, hoeft geen mondmasker te dragen op school - of toch niet in Vlaanderen. In het Franstalig secundair onderwijs wordt het mondmasker na de herfstvakantie wel verplicht voor leerkrachten en leerlingen. Maar die maatregel kreeg weinig bijval van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en coronacommissaris Pedro Facon, omdat het probleem vandaag vooral in het lager onderwijs zit. Geen enkel kind onder de 12 jaar is namelijk gevaccineerd - daar is op Europees niveau nog geen groen licht voor - in tegenstelling tot de scholieren van het middelbaar onderwijs.
In Vlaanderen is 85% van de 12 tot 17-jarigen gevaccineerd en die leeftijdsgroep maakt amper 17% van de besmettingen in het onderwijs uit, aldus Weyts. Voor de middelbare scholen verandert er voorlopig niets, maar scholen zijn vrij om zelf extra maatregelen te nemen op basis van de lokale situatie. Voor alle scholen geldt wel dat ze de aanwezigheid van derden - lees: ouders - zoveel mogelijk moeten beperken. Dat wil zeggen: liefst digitale oudercontacten. Voor eetfestijnen zal een Covid Safe Ticket vereist zijn.
En de herfstvakantie?
Voor een verlenging van de herfstvakantie, zoals viroloog Marc Van Ranst gisteren in onze krant opperde, was er weinig animo. Experts waren het daar ook onderling niet over eens. Vorig jaar is de herfstvakantie verlengd, maar de situatie was toen helemaal anders: de samenleving was ook nog veel meer op slot. Vandaag zijn er veel meer alternatieven en vreest men nog meer dat kinderen bij de grootouders ondergebracht zullen worden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drama in Praag: geparkeerde taxi begint plots te rijden en doodt jonge vrouw (23)
Een bestuurdersloze, geparkeerde taxi is in het Tsjechische Praag plots beginnen te rijden en heeft daarbij een voetganger gedood. Dat heeft de politie bekendgemaakt. -
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Verzekeraars betaalden al 2 miljard euro uit na overstromingen van juli 2021
De verzekeringsmaatschappijen hebben al 2 miljard euro aan vergoedingen uitbetaald voor de zware overstromingen die zich in juli 2021 voordeden in België. Dat meldt Assuralia, de koepel van de verzekeringssector, maandag. Verwacht wordt dat de totale verzekerde schade zowat 2,4 miljard euro zal bedragen. -
-
PREMIUM
Ouders en een leerkracht over de nieuwe coronaregels op school: “Frustrerend dat men beslissingen voortdurend terugdraait”
Kinderen die stiekem hoopten op een extra week herfstvakantie, zijn eraan voor de moeite. In de plaats daarvan moeten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar hun mondmasker weer mee naar school nemen. Ze zullen ook minder getest worden: enkel leerlingen die symptomen vertonen, krijgen nog een wisser in de neus. Wat vinden ouders en leerkrachten daarvan? “Hier word ik niet blij van, kinderen zijn nog te klein voor een mondmasker.” -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
Politiek
Sammy Mahdi waarschuwt PS-voorzitter Paul Magnette: “Als de Franstaligen niet willen hervormen, dan worden ze de doodgravers van België”
In een opmerkelijk interview met ‘Humo’ toont CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zich kritisch voor de Franstalige coalitiepartner PS. Daarmee sluit Mahdi zich aan bij een groeiend aantal Vlaamse partijvoorzitters die zich openlijk ergeren aan de Franstalige ‘surplace’.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNalani Tavernier
An Peeters
Noël Cornette
Marianne Van den Lemmer
Erik Van Aelst