Ondanks buikpijn en darmklachten dronken Europeanen toch duizenden jaren lang melk
Onder zoogdieren zijn het enkel mensen die als volwassenen melk consumeren. Sterker nog, een derde van de mensheid heeft een genetische mutatie die helpt bij het verteren ervan. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Een studie van meer dan 100 wetenschappers toont aan dat Europeanen melk consumeerden gedurende duizenden jaren, ondanks dat ze er darmproblemen van kregen.
Om melk te kunnen verteren, maken zoogdieren het enzym lactase aan. Daarmee worden suikers in melk in stukjes gehakt, waardoor ze gemakkelijker te verteren zijn. Van zodra er gestopt wordt met zogen, stopt ook de aanmaak van dat enzym.
Een heel aantal mensen vormen daar een uitzondering op: ze blijven heel hun leven lang lactase aanmaken door een genetische mutatie. De studie die deze week werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nature’ werpt een nieuw licht op hoe die mutatie ontstond.
Gedurende duizenden jaren consumeerden Europeanen melk zonder het enzym te hebben om lactose te verteren. Met buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel tot gevolg.
Mutatie om te overleven
Volgens de wetenschappers kwam de mutatie pas naar de voorgrond toen die belangrijk werd om te overleven tijdens epidemieën en hongersnoden. Wie in die periodes last had van de darmklachten door melk te drinken, maakte weinig kans om te overleven.
Experten in genetica onderzochten oude skeletten op zoek naar de mutatie die het mogelijk maakte om lactase te blijven aanmaken. De oudste daarvan dateerden ze op 6.600 jaar geleden, maar de mutatie bleef zeldzaam tot 4.000 jaar geleden. Gedurende een periode van 2.600 jaar consumeerden Europeanen dus melk zonder het op een goede manier te kunnen verteren.
Grootschalige DNA-analyse
Bovendien werd een grote analyse gedaan op een databank met DNA-gegevens van honderden duizenden Britten die zich daar vrijwillig voor inschreven. De wetenschappers bekeken informatie van 312.781 vrijwilligers met de lactasemutatie en 20.250 die dat niet hebben.
Wat blijkt: mensen zonder de mutatie consumeren even vaak melk als wie de mutatie wel heeft. Ze hebben daardoor niet meer significante gezondheidsproblemen.
Volgens Shevan Wilkin, het hoofd van een laboratorium dat oude proteïnen onderzoekt aan de Universiteit van Zürich, zijn de ideeën in de studie “erg sterk”. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar melk, maar was niet betrokken bij de studie. “Ik weet niet of ze exact correct zijn, maar het zijn de eerste mensen die aan de slag gingen met data om te bekijken of hun theorie kon kloppen”, zegt ze aan ‘The New York Times’.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
Het zonnetje schijnt en de temperaturen stijgen: we trekken dus met z’n allen massaal naar buiten om te genieten van/op ons terras. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios maximaliseer je je genot en minimaliseer je mogelijke schade en, dus, kosten. -
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
-
Japan beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket “ook als die een satelliet wordt genoemd”
-
Update
Vandecasteele (42) “tamelijk positief” bij thuiskomst: “Euforie overheerst nu, nadien volgt de terugslag”, zegt crisispsycholoog
Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die sinds 26 februari vorig jaar opgesloten zat in Iran, is sinds gisterenavond weer in België. Na 455 dagen in de Iraanse cel viel hij eindelijk zijn familie in de armen. “Nu begint een tweede strijd", zo reageerde de familie in een mededeling. Vanochtend hielden de vrienden en advocaten van Vandecasteele een persconferentie, die ze op een vrolijke noot afsloten: “Hij dronk gisterenavond al een biertje.” Hij zou vermagerd zijn, maar het mentaal en fysiek redelijk goed maken. -
Onderzoekers UAntwerpen ontdekken waarom spechten geen koppijn krijgen: “Mythe van spechten met schokabsorptie is ontkracht”
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen hebben de werking van de spechtenkop geanalyseerd in slow motion. De huidige en lang gekoesterde theorie dat spechten hun schedel als een helm gebruiken die schokken absorbeert, wordt nu weerlegd door het onderzoeksteam. -
James Webb-telescoop vindt verst verwijderde sterrenstelsels, die zowat 250 miljoen jaar na de oerknal ontstonden