Olé rosé: waarom een simpel glaasje rosé de nieuwe zomerdrank is

thinkstock
"Ober, voor mij een glaasje rosé alsjeblieft!" Bereid je alvast voor, dit wordt de meest gehoorde zin op de Belgische terrasjes deze zomer. Het roze drankje is druk bezig aan een veroveringstocht van de cafés en lijkt daar wonderwel in te slagen. Maar vanwaar die plotse populariteit?

Nog niet zo lang geleden ging het bestellen van een glaasje rosé gepaard met gelijkgekleurde kaken. Neerkijken op het drankje was bon ton, en wie het tóch aandurfde om publiekelijk aan de rosé te gaan, serveerde bij dat glaasje steevast enkele binnesmondse excuses. "Lekker fris." "Past wel bij het weertje vandaag." Zonde, maar vooral overbodig. Want rosé is meer dan alleen een 'zoetsappig' vrouwendrankje.

La vie en rosé

De opkomst van de rosé kunnen we kaderen in een grotere renaissance van het roze. Ergens in de afgelopen jaren is de kleur haar kinderlijke imago verloren en zijn we en masse weer door een roze bril gaan kijken. En dat is niet zo heel verwonderlijk. De wereld waarin we leven wordt steeds grauwer, en dus gaan we graag in de tegenaanval met een explosie van kleur. Eenhoorns, regenbogen en ... roze als de nieuwe opium van het volk.

Roze is het nieuwe zwart, en dat zullen we geweten hebben. Van het knalroze interieur van het Londense cultrestaurant Sketch (persoonlijke favoriet van topkok Sergio Herman!) tot de roségouden iPhones en pastelroze lokken: roze is hip. Het zit in je interieur, in je kleerkast, in je haar en nu dus ook opnieuw in je glas.

Eén van de populairste restaurants in Londen: Sketch
Sketch Eén van de populairste restaurants in Londen: Sketch

Weinig karakter?

Al zou het erg kort door de bocht zijn om die plotse populariteit enkel en alleen aan de vrolijke roze kleur te wijten. Rosé werd lang afgeschreven als een flauw zomerwijntje, legt wijnfluisteraar Sepideh Sedaghatnia uit. Het is dan ook geen toeval dat je vooral zin krijgt in zo'n glaasje wanneer de zon zich laat zien. "Hoe kan het ook anders, roséwijnen zijn spring-in-'t-velden die net bedoeld zijn om in een warmer klimaat gedronken te worden. Toch heeft rosé het lange tijd zwaar te verduren gekregen omdat ze zogezegd te weinig karakter zouden hebben."

Wat er dan nu anders is? "Tegenwoordig zit er meer kwaliteit en passie in de bereiding van roséwijnen. Door de verscheidenheid in kleuren en smaken, van zoet tot heel droog, combineren roséwijnen bovendien goed met heel wat verschillende gerechten. Ik vind het een erg goeie zaak dat de veelzijdigheid van sappige rosé is ontdekt, zéker als de wijnmakers hierdoor extra geprikkeld worden om nog betere rosé te vinifiëren."

Sepideh Sedaghatnia
photo_news Sepideh Sedaghatnia

Hoe je de beste fles herkent - zowel op de wijnkaart als in de winkel - en bij wat je zo'n glaasje rosé nu het best serveert? De tips van Sepideh lees je in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar 1 euro!
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels