Officieel: twee slachtoffers zijn Israëliërs

kos
Twee van de dodelijke slachtoffers van de schietpartij nabij het Jood museum hebben de Israëlische nationaliteit. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zonet bekendgemaakt. "Bij de slachtoffers zijn een koppel Israëliërs van rond de vijftig die in Tel Aviv wonen", aldus woordvoerder Yigal Palmor, zonder meer details vrij te geven.

"Het is een echte schokgolf die ons zaterdag heeft getroffen", luidt het. Volgens het persbericht drong een gewapende man tussen 15.30 uur en 16.00 uur het museum binnen. Hij schoot eerst op een koppel toeristen aan de ingang van het gebouw, waarna de loketbediende getroffen werd, net als een vrijwilliger van het museum. "In dit stadium hebben we nog geen informatie of uitleg voor de motieven van deze afschuwelijke daad. Het is een echte tragedie voor onze instelling, en nochtans was er niets die dit kon doen vermoeden". "We hebben vertrouwen in de Belgische autoriteiten, meer bepaald in politie en justitie, dat ze deze vreselijke misdaad ophelderen", beklemtoonde de woordvoerder. De schietpartij in het Joods Museum in Brussel is volgens de Israëlische premier Benjamin Netayahu het resultaat van "het permanent aanzetten tot haat tegen de joden en tegen Israël".

Het Joods Museum zegt dat zijn gedachten in de eerste plaats uitgaan naar het personeel, de bezoekers, de ouders en vrienden van de slachtoffers en naar de hele joodse gemeenschap. "Het is een gevoel van droefenis en afschuw die ons overvalt. We hebben alle vertrouwen in justitie en politie dat zij de schuldige zullen vinden en een licht werpen op deze tragedie".

Maandag is het museum gesloten, maar zonder tegenadvies zal het dinsdag om 12 uur opnieuw de deuren openen. "Het personeel en de raad van bestuur zullen aanwezig zijn".