OESO raadt VK aan om brexit terug te draaien via nieuw referendum: "Alleen zo kan economie gered worden"

thinkstock
De invloedrijke Europese Organisatie voor Economie en Ontwikkeling (OESO) ziet de impasse in de brexitonderhandelingen met lede ogen aan. Volgens de denktank kan de Britse economie enkel nog gered worden door de EU-uitstap terug te draaien via een tweede volksraadpleging.

"Indien de brexit door een politieke beslissing wordt herroepen (andere meerderheid, nieuw referendum, etc.) dan zal dit een significante positieve impact hebben op de economische groei", stelt de OESO in een rapport.

Dit voorstel zal hevige voorstanders van de brexit helemaal niet zinnen, maar kan wel het kamp dat ijvert voor een nieuwe volksraadpleging de wind in de zeilen geven.

Volgens een Britse pro-EU-groep is dit rapport de "laatste nagel aan de doodskist voor het al lang begraven idee dat de brexit onze economie een boost zal geven".

Uit de analyse van de OESO is gebleken dat een EU-uitstap zonder deftige deal waardoor het land de toegang tot de Europese interne markt kwijtraakt, een verbijsterende 40 miljard pond (omgerekend 45 miljard euro) aan economische groei zal wegvagen tegen 2019.

thinkstock

De Britse economie zal 1,5 procent trager groeien in 2019 indien het land de EU verlaat zonder handelsakkoord. Dat ongunstige scenario zou leiden tot een heftige reactie op de financiële markten, een nieuw dieptepunt van de wisselkoers en een downgrade vanwege kredietbeoordelaars.

Van cruciaal belang is uiteraard dat de OESO in dit rapport aanneemt dat de onderhandelingen zullen mislukken waardoor er een harde brexit komt met import- en exportheffingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

De Liberal Democrats - die voorstander zijn van een tweede referendum nadat de onderhandelingen zijn afgelopen - hebben verklaard dat de bevindingen van de OESO hun zienswijze ondersteunen. "Dit is een uiterst belangrijke analyse en de regering kan zich niet veroorloven om die te negeren", aldus Jo Swinson van de Lib-Dems. "Voor ons is het duidelijk dat het Britse volk finaal haar zeg moet kunnen doen over de onderhandelde deal met de EU waarbij de kans bestaat dat de brexit definitief wordt begraven", besluit hij.
75 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eric Van den Bergh

  Democratie betekent dat de uitslag van een referendum gerespecteerd moet worden, niet dat er een nieuw referendum wordt uitgeschreven omdat de eerste uitslag sommigen niet aanstaat, of dat je diegenen die vóór de brexit stemden als onwetend/onbekwaam worden bestempeld. Zoals Verhofstadt bvb.doet. In elk land zou er trouwens een referendum moeten georganiseerd worden over europa. In Belgie hebben we die kans nog niet gehad.

 • james vroman

  wanneer de rente weer gaat stijgen en de Europese landen die a volonté leningen aangingen en miljarden bijdrukten zullen de Britten alvast geen 10procent van hun spaargeld eenmalig moeten afstaan ..dan zullen ze eens goed lachen met het einde van de liberale kermis ...

 • Jean Paul Peelos

  Als de wil van het volk niet voldoet aan de politiek dan worden er of troepen ingezet of illegaal verklaard of moet het proces herdaan worden tot het in het kraam past. De fluwelen dictatuur omdat we allemaal.voor de verkeerden kiezen.

 • Cindy Hal

  Economie is geen wetenschap. Die doen alleen voorspellingen achteraf, met terugwerkende kracht. Leven is meer dan economie. Er zijn belangrijkere dingen.

 • JAN krommentak

  Wie zegt er dat wij die nog willen