Oekraïne krijgt gasfactuur van 1,66 miljard dollar voorgeschoteld

AFP
De Russische energiegigant Gazprom presenteert Oekraïne een voorafbetalingsfactuur van 1,66 miljard dollar voor de gasleveringen in juni, zo heeft woordvoerder Sergej Koeprijanov vandaag bekendgemaakt. Het gaat daarbij om de dagelijkse levering van 114 miljoen kubieke meter gas aan de publieke Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz.

Bestuursvoorzitter Aleksej Miller van Gazprom en de Russische premier Dmitri Medvedev besloten gisteren dat Oekraïne voortaan vooraf voor gas moet betalen. Miller dreigde ermee vanaf 3 juni geen gas aan Kiev mee te leveren als Oekraïne niet uiterlijk op 2 juni een openstaande rekening heeft voldaan.

Rusland heeft nog 3,5 miljard dollar tegoed van Oekraïne voor gas dat vorig jaar en in de eerste vier maanden van dit jaar werd geleverd. Volgens Medvedev kan de regering in Kiev de rekening voldoen met het eerste deel noodsteun dat ze vorige week ontving van het IMF.

Oekraïne ziet er niets in om voortaan op voorhand te moeten betalen.

Alexei Miller (l), de CEO van Gazprom, en de Russische eerste minister Dmitri Medvedev ontmoetten elkaar gisteren.
REUTERS Alexei Miller (l), de CEO van Gazprom, en de Russische eerste minister Dmitri Medvedev ontmoetten elkaar gisteren.