Oekraïne: "Bezoek Poetin aan de Krim is provocatie"

Eerder op de dag woonde de Russische president een militaire parade in Moskou bij.
EPA Eerder op de dag woonde de Russische president een militaire parade in Moskou bij.
De Russische president Vladimir Poetin is vandaag aangekomen op de Krim. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld. Poetin woont daar festiviteiten bij ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is voor het eerst sinds de annexatie van het Oekraïense schiereiland door Rusland dat Poetin voet op de Krim zet. De president kwam aan in Sebastopol waar de Russische Zwarte Zeevloot zijn hoofdkwartier heeft. In Sebastopol is onder meer een vlootschouw.

De Russische president aanschouwde 10 oorlogsbodems van de Zwarte Zeevloot net als 70 gevechtsvliegtuigen en helikopters aan boord van een schip in de haven van Sevastopol. Op de staatstelevisie was het feest live te volgen.

Rusland viert vandaag de overwinning op nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Enkele uren eerder woonde Poetin een grote militaire parade bij op het Rode Plein in Moskou. Poetin keek toe hoe onder anderen 11.000 militairen over het plein paradeerden.

In Oekraïne is de Dag van de Overwinning traditioneel ook een feestdag. Maar vanwege de spanningen in het Oost-Europese land is de viering dit jaar ingetogen. Kiev kijkt met argusogen naar het bezoek van Poetin. De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek haalde gisteren hard uit naar Rusland. "Voor de eerste keer sinds 1941 heeft de vijand de grenzen van Oekraïne overschreden", liet hij weten. "Gezien de agressie en het terrorisme waardeert Oekraïne de onsterfelijke heldendaden van degenen die de vrede 69 jaar geleden hebben verdedigd, des te meer."

Het bezoek van Poetin aan het van Kiev afgescheurde schiereiland geldt als machtsvertoon in het conflict rond Oekraïne. Het Westen heeft vooral kritiek op het onaangekondigde bezoek van Poetin aan de Krim. De interim-regering in Kiev sprak zelfs van een "provocatie".

Naast Poetin was ook zijn minister van Defensie Sergej Sjojgoe aanwezig bij de parade.