Oekraïense politie verijdelt nieuwe cyberaanval

thinkstock
De cyberpolitie van Oekraïne heeft een tweede cyberaanval tegen het land geblokkeerd. Dat meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov vandaag. Experts proberen nog uit te vissen wie er achter de cyberaanval met een malwarevirus zat die vorige week wereldwijd computersystemen van bedrijven lamlegde. Volgens de minister kwam de nieuwe aanval uit "de Russische Federatie".

Volgens veiligheidsfirma's en de Oekraïense inlichtingendiensten werd het virus vorige week verspreid door een update bij M.E.Doc, maar de eigenaars van dat Oekraïense softwarebedrijf spreken dat tegen.

Op Facebook verklaart Avakov vandaag dat de verijdelde aanval om 13.40 uur lokale tijd (10.40 uur bij ons) was ingepland en moest pieken om 16 uur lokale tijd (13 uur bij ons). Hij voegt er aan toe dat de cyberpolitie de maildienst en de activering van het virus vanuit de servers van het informatiesysteem van M.E.Doc blokkeerde. "De aanval werd afgeweerd. De severs werden verwijderd, samen met de sporen van de cybercriminelen die duidelijk uit de Russische Federatie kwamen", stelt Avakov.