Oekraïense soldaten hijsen de vlag bij een toegangsweg tot de strategisch belangrijke stad Lyman.
Volledig scherm
Oekraïense soldaten hijsen de vlag bij een toegangsweg tot de strategisch belangrijke stad Lyman. © Twitter/ABACA

Oekraïens leger herovert strategische stad Lyman op Russen, Zelensky: “Oekraïense vlag wappert er al”

Het Russische defensieministerie heeft aangekondigd dat het zich heeft teruggetrokken uit de strategische stad Lyman, in het oosten van Oekraïne. Lyman is een belangrijk spoorknooppunt dat onder Russische controle stond. Eerder meldde het Oekraïense leger al dat soldaten Lyman waren binnengetrokken. “De Oekraïense vlag wappert al in Lyman”, zo zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in zijn dagelijkse videotoespraak.

 1. Strengere regels rond roken op komst: rookverbod in pretparken, speeltuinen en andere plaatsen met kinderen
  Update
  35

  Strengere regels rond roken op komst: rookverbod in pretparken, speeltui­nen en andere plaatsen met kinderen

  De federale regering wil roken in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen vanaf 2025 verbieden. Dat staat in een antitabaksplan waarvan het kernkabinet het federale standpunt vrijdag heeft goedgekeurd. Als het van de regering-De Croo afhangt komt er ook een verkoopverbod in cafés en op festivals, en vanaf 2028 ook in grote voedingswinkels. De tabaksfabrikanten tonen begrip dat de overheid de tabaksconsumptie wil terugdringen, maar plaatsen grote vraagtekens bij het plan. “Maatregelen afkondigen zonder voorafgaand overleg met de betrokken sectoren getuigt van weinig beleidsernst en verantwoordelijkheidszin.”
 2. Wagner rekruteert nu zelfs misdadigers in Afrika voor oorlog in Oekraïne
  22

  Wagner rekruteert nu zelfs misdadi­gers in Afrika voor oorlog in Oekraïne

  De Russische invasie van Oekraïne loopt niet zoals gepland. Uit alle hoeken van Rusland worden gemobiliseerden naar het front gebracht. En de beruchte praktijk om gevangenen te ronselen, krijgt nu zelfs een internationale dimensie. De Russische paramilitaire groep Wagner rekruteert misdadigers in de Centraal-Afrikaanse Republiek voor de oorlog in Oekraïne. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ‘The Daily Beast’.
 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.