Obamacare gered door besluit hooggerechtshof

Demonstranten vóór Obamacare juichen na het besluit van het hooggerechtshof.
EPA Demonstranten vóór Obamacare juichen na het besluit van het hooggerechtshof.
Voorstanders van Obamacare, de zorgwet van de Amerikaanse president Barack Obama, hebben vandaag een grote overwinning behaald. Een door tegenstanders van de Affordable Care Act aangespannen zaak is vandaag door het Amerikaanse Hooggerechtshof verworpen.

Tegenstanders van de wet baseerden hun zaak op de stelling dat mensen die via de federale website zorgsubsidie aanvragen daar geen recht op hebben, maar de rechter ging daar niet in mee.

Door de invoering van wat in de volksmond Obamacare heet, is het voor elke Amerikaan verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Arme Amerikanen komen in aanmerking voor subsidies. Om de aanschaf te vergemakkelijken werden er websites opgezet - digitale marktplaatsen - waar mensen polissen van verschillende maatschappijen kunnen bekijken en vergelijken. 

De wet voorziet dat de verschillende staten een soort online platform oprichten waar individuen een ziekteverzekering kunnen kopen. Verschillende staten - voornamelijk Republikeinse - weigerden dat te doen uit protest tegen de wet. De federale overheid zag zich dan genoodzaakt een federaal systeem in het leven te roepen, waar de burgers van die staten een verzekering kunnen kopen.

De Amerikaanse president Barack Obama.
REUTERS De Amerikaanse president Barack Obama.

State exchanges

De tegenstanders vonden dat de mensen die hun verzekering op de federale website afsloten niet in aanmerking kwamen voor een subsidie, omdat in de tekst wordt gesproken over 'state exchanges'. De regering meent dat deze letterlijke lezing van een enkele regel in de wet de geest van de wet negeert, en het Hooggerechtshof ging daar vandaag in mee. Zes van de negen rechters oordeelden dat Amerikanen in aanmerking komen voor de subsidies, ongeacht hun woonplaats.

Als de tegenstanders van Obamacare gelijk hadden gekregen, had dat gevolgen gehad voor zo'n 8,7 miljoen Amerikanen.

Obama kraaide victorie na de beslissing van het hof. "Vandaag is een overwinning voor hardwerkende Amerikanen over heel dit land, hun leven is veiliger geworden door deze wet", zei hij in het Witte Huis. Zou het hof tegen de wet geoordeeld hebben, was "Amerika erop achteruit gegaan", aldus nog de president.

De gezondheidshervorming blijft een heikel punt in de Amerikaanse politiek, sinds het Congres in 2010 de wet aannam.