Obama wil 210 miljoen voor veiligheidsdiensten na rellen Ferguson

Betogers in San Francisco protesteren tegen het besluit om agent Darren Wilson niet te vervolgen.
PHOTO_NEWS Betogers in San Francisco protesteren tegen het besluit om agent Darren Wilson niet te vervolgen.
President Barack Obama heeft het Congres om 263 miljoen dollar (ruim 210 miljoen euro) gevraagd voor een betere uitrusting en training van de medewerkers van de veiligheidsdiensten. Ook stelt hij een commissie in die moet adviseren over verbetering van de werkwijze van de politie.

Het geld moet onder meer worden besteed aan 50.000 camera's die agenten op hun lichaam dragen. Zij meten botsingen tussen agenten en betogers vastleggen. Met de maatregelen reageert de Amerikaanse president op de rellen in de stad Ferguson bij St. Louis. Het vertrouwen in de veiligheidsdiensten, waaronder de politie, liep een flinke deuk op, nadat daar in augustus een blanke agent een zwarte tiener had doodgeschoten.

De agent ging afgelopen week vrijuit. Dat leidde net als de fatale schietpartij tot onrust in de samenleving. Obama sprak vandaag met onder anderen strijders voor de burgerrechten en agenten over de nasleep van de rellen in Ferguson en welke lessen hieruit getrokken moeten worden.

De commissie moet onderzoeken hoe misdaad op een effectieve manier kan worden aangepakt en het vertrouwen van burgers in de politie kan worden opgebouwd. Een rapport met aanbevelingen moet over negentig dagen af zijn.