Obama waarschuwde Trump voor Mike Flynn

Mike Flynn en Donald Trump.
AP Mike Flynn en Donald Trump.
Uittredend president Barack Obama heeft zijn opvolger Donald Trump gewaarschuwd voor de aanstelling van Mike Flynn als nationaal veiligheidsadviseur. Dat heeft een voormalige medewerker van Obama gezegd en is bevestigd door het Witte Huis.

Obama gaf Trump het advies twee dagen na diens verkiezing tijdens een meeting in het Oval Office. Hij vertelde Trump dat hij ernstig bezorgd was over een mogelijke benoeming van Flynn op een hooggeplaatste veiligheidsfunctie. 

Obama had Flynn in 2014 immers ontslagen uit zijn functie als directeur van het Defense Intelligence Agency. Reden was zijn 'disruptieve' manier van leidinggeven. Zo zou hij analisten de opdracht hebben gegeven om informatie te zoeken ter ondersteuning van onwaarschijnlijke theorieën, die zijn medewerkers smalend 'Flynn-feiten' noemden.

Trump sloeg het advies in de wind en benoemde Flynn tot zijn nationale veiligheidsadviseur, een van de meest cruciale posten in het Witte Huis. Amper 24 dagen later zette Trump de oud-generaal weer aan de deur vanwege schimmige contacten met de Russische ambassadeur. Bovendien had Flynn vicepresident Mike Pence om de tuin geleid over die gesprekken. 

Russische inmening

Er lopen momenteel drie congressionele onderzoeken naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daarin worden ook de contacten van Flynn onderzocht. Een van de getuigen die aan bod komt, is toenmalig minister van Justitie Sally Yates. Haar getuigenis kan nieuwe vragen oproepen over hoeveel Trump wist over Flynn. Vijf dagen na het aantreden van Trump waarschuwde zij het Witte Huis immers al over de gesprekken tussen Flynn en de Russische ambassadeur. 

Trump reageerde op zijn typische manier. "Generaal Flynn heeft van de administratie van Obama de allerhoogste veiligheidstoegang gekregen, maar het fake news praat daar maar zelden over", tweette hij. Later werd het nieuws echter bevestigd door het Witte Huis. "Het is waar dat president Obama duidelijk heeft gemaakt dat hij niet bepaald een fan was van generaal Flynn", zei Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer.

Getuigenis Yates

De door president Donald Trump ontslagen waarnemende Amerikaanse minister van Justitie Sally Yates heeft vandaag in het Congres getuigd dat zij ook het Witte Huis ervoor heeft gewaarschuwd dat (de naderhand ontslagen) nationale veiligheidadviseur Mike Flynn "gecompromitteerd" zou zijn door de Russen. Ze getuigde onder ede tegenover de subcommissie voor Justitie in de Senaat in een langverwachte hoorzitting omtrent veronderstelde Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

De politica zei op 26 januari, in een gesprek met een advocaat van het Witte Huis, te hebben verteld informatie te hebben dat verklaringen van vicepresident Mike Pence omtrent zijn gesprekken met Flynn niet klopten. "Wij waren niet de enigen die dit alles wisten. De Russen wisten ook wat Flynn had gedaan en de Russen wisten ook dat generaal Flynn de vicepresident en anderen had misleid" (met betrekking tot zijn gesprekken met de Russische ambassadeur in Washington).

In essentie kon Flynn als nationaal veiligheidsadviseur, wat hij korte tijd is geweest, door de Russen "gechanteerd zijn geworden", zei de ex-minister.

Sally Yates
REUTERS Sally Yates