Obama verliest aan populariteit

UNKNOWN
Enkele maanden voor de Congresverkiezingen taant de populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Democratische partij. Dat blijkt uit een opiniepeiling gepubliceerd door omroep ABC en de kwaliteitskrant Washington Post.

Van de ondervraagde kiezers zegt 51 procent te willen dat de Republikeinen het Congres in handen hebben "om een oogje te houden op de politiek van Obama", terwijl 43 procent verkiest dat de Democraten de volksvertegenwoordiging blijven domineren om het presidentiële beleid juist te ondersteunen.
 
Dieptepunt
Van de kiezers is 62 procent geneigd om te zoeken naar iemand anders die hen in het Congres kan vertegenwoordigen. De steun voor een zittend parlementslid zit daarmee op een dieptepunt sinds peilingen van ABC en de Post in 1989. Sinds februari is de steun voor een zittende verkozene met 11 procentpunt afgekalfd.
 
De steun voor de manier waarop Obama de economie aanpakt is met zeven procentpunt naar een dieptepunt in zijn presidentiële loopbaan gezakt. Hij krijgt nog 43 procent steun, terwijl 54 procent er helemaal niet achter staat. Bijzonder ontevreden zijn de Amerikanen omtrent de aanpak van de staatsschuld.
 
Geen vertrouwen meer
Bijna zes op tien zegt geen vertrouwen in de president meer te hebben om de juiste beslissingen te nemen. Als opperbevelhebber van het leger krijgt Obama van nog 55 procent van de Amerikanen steun.
 
In november zijn er verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Vele Democratische Congresleden moeten voor hun zetel vechten. (afp/adb)