Obama spot met zichzelf, Hillary en Bernie, maar 'wil niet teveel woorden vuil maken aan Trump'

Tijdens het jaarlijkse persdiner dat gisteravond plaatsvond in het Witte Huis heeft president Obama voor de laatste keer tijdens zijn ambtstermijn een humoristische speech gehouden voor de aanwezige journalisten, politici en Hollywoodsterren. Net zoals de voorbije jaren schuwde hij daarbij de zelfspot niet. Ook zijn vrouw Michelle, Hillary Clinton, Bernie Sanders en Donald Trump werden het doelwit van zijn grappen. Al wilde hij aan die laatste naar eigen zeggen niet teveel aandacht schenken.

"Mijn briljante en mooie vrouw Michelle is hier vanavond ," zo zei hij bij aanvang van zijn speech. "Ze ziet er zo blij uit om hier te zijn: dat heet oefening," aldus de president.

Obama sprak ook lovende woorden voor zijn vice-president Joe Biden en hij bedankte hem "om niemand in het gezicht te schieten". Een knipoog naar het incident waarbij Dick Cheney, destijds vice-president van George Bush Jr., in 2006 per ongeluk een man in het gezicht schoot tijdens een jachtpartij.

Zoals elk jaar schrikt Obama er niet van terug om ook met zichzelf de draak te steken. "Acht jaar geleden was ik een jongeman, vol idealisme en levenslust en kijk nu naar me. Ik ben grijs, verweerd en tel de dagen af tot mijn executiepeloton. Hillary vroeg zich ooit af of ik klaar zou zijn voor een telefoontje om 3 uur 's nachts. Nu ben ik sowieso wakker, want ik moet toch naar het toilet." In een reeks vooraf opgenomen sketches spotte hij nadien met het zwarte gat waarin hij na zijn ambtstermijn zal vallen.

Michelle Obama tijdens het persdiner op het Witte Huis.
AFP Michelle Obama tijdens het persdiner op het Witte Huis.

Kameraad Bernie

Uiteraard besteedde hij tijdens zijn speech veel aandacht aan de voorverkiezingen voor de Democratische en Republikeinse presidentskandidaten die momenteel aan de gang zijn. Bernie Sanders was de eerste die in de schijnwerper werd gezet.

"Bernie: je ziet eruit als een miljoen dollar. Of om het in woorden te zeggen die je zelf begrijpt: je ziet eruit als 37.000 donaties van elk 27 dollar." De president zei dat hij wel een beetje gekwetst was omdat Bernie afstand van hem nam: "dat is iets dat je een 'kameraad' gewoon niet aandoet." Wegens zijn linkse uitspraken krijgt Sanders in de VS immers vaak het verwijt een 'communist' te zijn.

"Bernie: je ziet eruit als een miljoen dollar. Of om het in woorden te zeggen die je zelf begrijpt: je ziet eruit als 37.000 donaties van elk 27 dollar."

Barack Obama tegen Bernie Sanders

Tante Hillary

Ook Hillary Clinton ontkwam niet aan de spot van de president. "Hillary die probeert jonge kiezers aan te spreken is een beetje zoals een ouder familielid dat zich net op Facebook heeft gezet. 'Liefste Amerika, heb je mijn 'por' gekregen? Komt het op je prikbord? Ik weet niet of ik het goed gebruik. Groetjes, tante Hillary."

Trump

De president gaf toe teleurgesteld te zijn dat Trump niet op het diner aanwezig was. "het is verrassend: een ruimte vol camera's, reporters en sterren en hij zegt nee? Is dit diner te smakeloos voor hem? Wat heeft hij anders te doen? Trumpsteak eten? Beledigingen tweeten aan het adres van Angela Merkel?"

Ook de kans om kritiek te geven op Trumps buitenlandervaring liet Obama niet liggen. "Er wordt hem verweten dat hij te weinig ervaring heeft met buitenlandse politiek," zo ging hij verder. "Nochtans heeft hij de voorbije jaren de banden aangehaald met leiders uit de hele wereld: Miss Zweden, Miss Argentinië, Miss Azerbeidzjan,..." Daarmee verwees de president naar de schoonheidsverkiezingen zoals Miss Universe en Miss USA waarvan Trump de voorbije jaren de (mede-)eigenaar was.

"Er is een gebied waar The Donalds ervaring wel van nut kan zijn," zo ging hij verder, "en dat is de sluiting van Guantanamo, want hij weet wel iets over eigendommen met zeezicht de grond indrijven," aldus Obama, refererend aan een foutgelopen Mexicaans hotelproject van Trump.

Verder wilde de president niet teveel woorden aan Trump vuil maken en daarbij gaf hij een flinke sneer naar de pers. "Ik heb meer materiaal, maar ik wil niet teveel tijd besteden aan 'The Donald'. Ik volg jullie voorbeeld en ik houd me in, want we kunnen het erover eens zijn dat hij vanaf het begin van zijn campagne de gepaste hoeveelheid persaandacht kreeg, die aansloot bij de sérieux van zijn kandidatuur," zei hij schertsend.

"Er wordt hem verweten dat hij te weinig ervaring heeft met buitenlandse politiek. Nochtans heeft hij de voorbije jaren de banden aangehaald met leiders uit de hele wereld: Miss Zweden, Miss Argentinië, Miss Azerbeidzjan,..."

President Obama over Donald Trump