Obama: "Russische luchtaanvallen versterken IS"

AP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zwaar uitgehaald naar de Russische luchtaanvallen in Syrië. Volgens hem drijven die bombardementen de gematigde oppositie "ondergronds" en leiden ze alleen maar tot een versterking van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS). De Russische luchtaanvallen zijn het recept voor een catastrofe, klonk het onheilspellend.

Rusland, dat openlijk de Syrische president Bashar al-Assad steunt, beklemtoont steeds dat zijn luchtaanvallen gericht zijn tegen terroristen. "Maar vanuit jullie oogpunt zijn alle rebellen terroristen en dat is het recept voor een catastrofe", waarschuwde Obama. De Syrische president al-Assad, die door Obama bestempeld werd als "een brutale, scrupuleuze dictator", ziet zijn positie door de militaire steun vanuit Rusland versterkt.

Volgens Obama verzwakken de luchtaanvallen, waarbij ook burgerslachtoffers vallen, de gematigde oppositie en versterken ze IS. "En dat is voor niemand goed", aldus de Amerikaanse president vanuit het Witte Huis.

De Russische president Vladimir Poetin, die gisteren in Parijs was voor een top rond Oekraïne, zou zijn Europese collega's verzekerd hebben dat de Russische luchtmacht bij de operatie in Syrië enkel IS en al-Noesra viseert. "De operatie gebeurt in strikte overeenstemming met de principes van het volkerenrecht, in dit geval op vraag van de Syrische regering", aldus nog de woordvoerder van het Kremlin aan het Russische persagentschap Interfax. Volgens hem is het de bedoeling het Syrische leger te helpen de territoriale integriteit van het land te behouden.