Obama roept Poetin op vredesakkoord voor Oekraïne te aanvaarden

Obama tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel gisteren.
PHOTO_NEWS Obama tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel gisteren.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vandaag gebeld om met hem te spreken over het oplaaiende geweld in het oosten van Oekraïne. Obama riep Poetin naar eigen zeggen op om een vredesakkoord te aanvaarden.

"President Obama onderstreepte de stijgende humanitaire tol van de gevechten en benadrukte hoe belangrijk het is dat president Poetin de gelegenheid grijpt die de gesprekken tussen Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne bieden om een vredesakkoord te bereiken", zo klonk het in een mededeling van het Witte Huis.

Obama voegde er ook nog aan dat "als Rusland zijn agressieve acties in Oekraïne verderzet, inclusief het zenden van troepen en wapens en financiële steun aan de separatisten, de kost voor het land zal stijgen".

"Akkoord over bestand"

Kort voor het begin van vredesbesprekingen morgen in Wit-Rusland zouden vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bovendien een principeakkoord over een bestand in Oost-Oekraïne bereikt hebben. Dat heeft een bron bij de onderhandelingen aan het Russische persbureau Itar-Tass gemeld.

Morgen praten de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin, de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over het bloedvergieten in Oekraïne. In de aanloop naar die top zijn vandaag de leden van de zogenoemde contactgroep voor Oekraïne in Minsk bijeengekomen. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de OVSE. Ook de pro-Russische rebellen schoven aan bij het overleg.

Volgens Itar-TASS is de contactgroep het inmiddels eens over een bestand en de wijze waarop naleving daarvan moet worden gecontroleerd. Verder zouden de partijen het eens zijn over het weghalen van zware wapens uit de gebieden waar wordt gevochten. Over de status van de door rebellen gecontroleerde regio's en lokale verkiezingen zou nog overleg worden gevoerd.