Obama: "Poetin richt Rusland ten gronde in een poging om een nieuw Sovjetrijk te creëren"

Amerikaans president Obama en zijn Russische collega Poetin.
Getty/EPA Amerikaans president Obama en zijn Russische collega Poetin.
Aan het einde van de G7-top in Beieren heeft Amerikaans president Barack Obama zeer scherp uitgehaald naar Vladimir Poetin. Hij had zware kritiek op de isolatiepolitiek van zijn Russische collega, die "de economie van zijn land ten gronde richt om de glorie van het Sovjetrijk te hercreëren", zo schrijft The Guardian.

"Zal hij de economie van zijn land verder ten gronde richten en Rusland verder isoleren, in een poging om de glorie van het Sovjetrijk te recreëren? Of zal hij erkennen dat het aanzien van Rusland niet afhankelijk is van het schenden van de territoriale integriteit en soevereiniteit van andere landen?"

Obama klonk aan het einde van de G7-top, waar wereldleiders een verenigd front vormden tegen Poetin, ongemeen scherp voor de Russische president. Volgens hem klopt het niet dat Poetin de Russischsprekenden in Oekraïne in bescherming neemt, zoals die zelf beweert. "De Russischsprekenden in Oekraïne zijn net de dupe van de gevechten."

President Obama spreekt de media toe aan het einde van de G7-top.
GETTY President Obama spreekt de media toe aan het einde van de G7-top.

Sancties verscherpen

Tijdens de top kwamen de zeven leiders overeen de sancties tegen Rusland nog te verscherpen, indien dat nodig zou blijken. Duits bondskanselier Angela Merkel benadrukte dat de huidige sancties gehandhaafd worden zolang Rusland het vredesplan, dat in februari werd overeengekomen in Minsk, niet toepast. Indien de situatie in Oekraïne nog verder escaleert, "zijn we klaar om de sancties te verscherpen als de situatie dat noodzakelijk maakt".

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov stelde eerder dat de westerse landen ook verplicht zijn ervoor te zorgen dat Kiev zich aan het akkoord houdt, en bijvoorbeeld meer autonomie toestaat in gebieden die gedomineerd worden door separatisten.

Angela Merkel en Barack Obama tijdens de G7-top in Garmisch-Partenkirchen.
GETTY Angela Merkel en Barack Obama tijdens de G7-top in Garmisch-Partenkirchen.