Obama pleit tijdens historisch bezoek aan Hiroshima voor wereld zonder kernwapens

President Obama en Japans premier Shinzo Abe bij het momument in het Vredespark.
AFP President Obama en Japans premier Shinzo Abe bij het momument in het Vredespark.
De Amerikaanse president Barack Obama is in Hiroshima aangekomen voor het eerste bezoek van een regerend president aan de Japanse stad waarop de VS 71 jaar geleden een atoombom dropten.

Obama kwam vrijdagavond (plaatselijke tijd) aan na in Ise-Shima in centraal-Japan een tweedaagse top van de G7 te hebben bijgewoond. Bij zijn bezoek heeft het Amerikaanse staatshoofd het gezelschap van de Japanse premier Shinzo Abe.

"Gedeelde verantwoordelijkheid"
Obama legde aan het monument in het Vredespark een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers neer en sloot kort de ogen toen hij voor het gedenkteken halt hield. Abe maakte een buiging.

In een toespraak zei hij dat op 6 augustus 1945 "de dood uit de lucht kwam vallen" en bracht hij hulde aan "alle onschuldige" slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Obama riep op een wereld zonder kernwapens na te streven en sprak van een "gedeelde verantwoordelijkheid" om te vermijden dat de geschiedenis zich zou herhalen.

De wereld moet "via diplomatie conflict(en) vermijden", benadrukte het Amerikaanse staatshoofd. Hij had vooraf gezegd geen excuses voor het nucleair bombardement te zullen aanbieden, dat volgens hem nochtans "de wereld voor altijd heeft veranderd". Het recht op veiligheid en vrijheid is een "na te streven ideaal", zei Obama.

Eerder op de dag gaf Obama een speech voor Amerikaanse en Japanse militairen en hun gezinnen op de basis van Iwakuni.
Getty Images Eerder op de dag gaf Obama een speech voor Amerikaanse en Japanse militairen en hun gezinnen op de basis van Iwakuni.
AP
Obama omhelst Shigeaki Mori, overlevende van de atoombom op Hiroshima.
REUTERS Obama omhelst Shigeaki Mori, overlevende van de atoombom op Hiroshima.
AFP
AFP
AFP