Obama: "Op voet van oorlog met zij die de islam perverteerden"

GETTY
President Obama sprak vanavond de internationale gasten in het Witte Huis toe over de aanpak van radicalisme en terrorisme. De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, was op uitnodiging van het Witte Huis aanwezig en zat op de eerste rij.

In zijn speech had Obama het over de dreiging van terreurgroep IS en over de aanpak om die dreiging uit de weg te gaan. "Er zijn vandaag barbaarse praktijken aan de gang, die dringend een halt toegeroepen moeten worden. Daarom is er aan onze acties zeker een militaire component verbonden", zo zegt hij. Om terreur ook met de wortel uit te roeien, is er volgens de president echter meer nodig. "We moeten de ideologie die groepen als IS uitdragen ondermijnen en vooral trouw blijven aan de waarden die ons als een vrije en gediversifieerde samenleving kenmerken."

Over het verschil tussen die ideologie en de islamcultuur liet Obama geen misverstanden bestaan: "Wij staan niet op voet van oorlog met de islam, maar wel met diegenen die de islam perverteerden. De leiders van IS zijn geen religieuze leiders, maar terroristen. Geen enkele religie kan verantwoordelijk gesteld worden voor terrorisme, enkel de mensen die het geweld uitvoeren zelf, moeten als schuldigen aangewezen worden." Ook over wie als uiteindelijke winnaar uit de strijd zou komen, was Obama duidelijk: "We zullen overwinnen, net zoals we in het verleden altijd hebben gedaan."

Toespraak Bonte

Burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, mocht de speech van Obama vanop de eerste rij meevolgen. Eerder vandaag richtte hij ook zelf het woord tot het Witte Huis. In zijn toespraak had hij het over de aanpak van Syriëstrijders en radicaliserende jongeren in zijn stad Vilvoorde. "We staan voor een globaal probleem, maar moeten lokaal optreden", zei hij. "We moeten beseffen dat we de oorlog tegen terreur niet winnen, door enkel te bombarderen in Syrië en Irak. We moeten ook vechten in onze wijken. We moeten de radicaliserende jongeren laten voelen dat ook zij tot onze samenleving behoren, door rondom hen een sociaal netwerk te bouwen, of het te herstellen."

Gisteren had Bonte al een uitgebreide ontmoeting met o.a. vicepresident Joe Biden. "Het feit dat Rand Beers, adviseur voor Binnenlandse Veiligheidszaken van de president, mij en de burgemeester van Rotterdam achteraf nog eens anderhalf uur heeft ontvangen om meer te vernemen over onze aanpak, betekent dat ze van ons een en ander denken te kunnen leren", meent Bonte.

Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.
REUTERS Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte.