Obama ontvangt drie Thalys-helden op het Witte Huis

Alek Skarlatos, Spencer Stone, Barack Obama en Anthony Sadler.
AP Alek Skarlatos, Spencer Stone, Barack Obama en Anthony Sadler.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag de drie mannen die een terreuraanslag op de Thalystrein konden verhinderen, geëerd. De drie, de militairen Spencer Stone en Alek Skarlatos en student Anthony Sadler, werden door de president persoonlijk ontvangen op het Witte Huis.

Obama bedankte hen "omdat ze het beste van Amerika vertegenwoordigen". Hij beklemtoonde dat dankzij hun moedige ingrijpen vele levens zijn gered. "Het zijn dit soort van jongeren die me optimistisch maken en hoop geven", klonk het, alvorens met hen op de foto te gaan.

De drie konden op 21 augustus op de Thalystrein tussen Amsterdam en Parijs Ayoub El Khazzani ontwapenen. Die had verschillende wapens bij zich en was blijkbaar van plan om een bloedbad aan te richten. De drie Amerikanen werden eerder ook al in de bloemetjes gezet door de Franse president.

Na hun bezoek aan Het Witte Huis kregen Stone, Skarlatos en Sadler van de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter nog een ereteken voor uitzonderlijke moed.