Obama: "Legalisering homohuwelijk is overwinning voor Amerika"

Barack Obama
REUTERS Barack Obama
De Amerikaanse president Barack Obama heeft de beslissing toegejuicht van het Hooggerechtshof om het homohuwelijk op nationaal niveau te legaliseren. Hij noemde de beslissing een "overwinning voor Amerika".

Het is een overwinning voor hen "die jaren en zelfs decennialang" geijverd hebben voor deze verandering, zei Obama in de tuin van het Witte Huis. Hij merkte op dat de beslissing ook een "overwinning" was voor de kinderen van homokoppels, "van wie de gezinnen voortaan zullen worden erkend als gelijk aan de andere".

Republikeinse presidentskandidaten leverden vrijdag kritiek op de legalisering van het homohuwelijk in alle 50 staten.

Rick Perry is "teleurgesteld" dat het Supreme Court ervoor koos de eeuwenoude definitie van het huwelijk tussen man en vrouw te veranderen. "Ik ben een overtuigd aanhanger van het traditionele huwelijk en ik geloof ook dat het 10de Amendement het aan elke staat laat om over deze kwestie te beslissen."

Ook Jeb Bush gelooft in het traditionele huwelijk en meent dat het Hooggerechtshof de beslissing aan de staten had moeten overlaten, maar de Republikeinse topkandidaat voor het Witte Huis hield in zijn reactie de kerk zorgvuldig in het midden. Dat kan niet gezegd worden van Mike Huckabee, voormalig gouverneur van Arkansas. Hij wil een massale campagne van "Bijbelse ongehoorzaamheid" tegen de "valse God van justitie".

Gepensioneerd neurochirurg Ben Carson, ook al kandidaat voor het Witte Huis, zei het "grondig" oneens te zijn met het vonnis van het Supreme Court. Voor hem is het huwelijk "een religieus gebeuren, geen regeringsbesluit".

Voor de meeste Republikeinse kandidaten voor het Witte Huis wordt de legalisering van het homohuwelijk een strijdpunt in hun verkiezingscampagnes.