Obama hekelt belissing Trump: lot 800.000 jonge immigranten hangt aan zijden draadje

photo_news
De Amerikaanse regering heeft besloten het DACA-programma, in 2012 door Barack Obama ingevoerd, stop te zetten. Dat programma gaf 800.000 jonge immigranten die ooit als minderjarige illegaal de VS zijn binnengekomen, de garantie dat ze niet zouden uitgewezen worden omdat ze niet zelf schuldig zijn aan de daden van hun ouders. Hun lot is nu hoogst onzeker. Obama noemt het "een wrede beslissing".

Het was Trumps minister van Justitie Jeff Sessions die de aankondiging deed. "We kunnen gewoon niet iedereen die naar de VS wil komen, toelaten", zo verantwoordde hij zich. Volgens Sessions en Trump zorgt DACA ervoor dat 'gewone' Amerikanen geen job vinden, terwijl die banen wel naar illegale immigranten gaan. Bewijzen voor dat laatste gaf Sessions echter niet.

Het doel van DACA was om illegale migranten die voor hun zestiende in de VS aankwamen en die in juni 2012 nog geen 31 jaar waren, de zogenaamde 'dreamers', de garantie te geven dat ze niet zouden worden uitgewezen en dat ze legaal aan de slag kunnen in de VS. Volgens Sessions gaat het echter om "800.000 overwegend volwassen vreemdelingen" en is Obama indertijd zijn boekje te buiten gegaan. In totaal bevinden er zich naar schatting elf miljoen illegale immigranten in de VS.

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions.
afp De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions.
afp

Congres moet oplossing vinden

Het is nu aan het Congres om binnen het half jaar een oplossing te vinden voor de getroffen migranten. Wat er concreet met hen gebeurt, is nog niet duidelijk. Het departement Binnenlandse Veiligheid zegt dat er voor 5 maart niemand uitgezet zal worden, maar dat er vanaf vandaag geen nieuwe aanvragen meer kunnen plaatsvinden.

Trump heeft de parlementsleden al aangemaand aan het werk te gaan. Het Congres is er de afgelopen jaren echter nooit in geslaagd een oplossing te vinden, net de reden waarom Obama in 2012 zelf een initiatief nam. Ook nu is de Republikeinse partij verdeeld over de kwestie. Hardliners willen het programma meteen afschaffen, de gematigde vleugel van de partij wil minstens delen ervan behouden. Senator John McCain noemt Trumps beslissing bijvoorbeeld "de foute aanpak".

Ook de Democraten uiten forse kritiek. Partijvoorzitter Nancy Pelosi spreekt van "een ongelooflijk beschamende en politiek laffe beslissing". Senaatsfractieleider Chuck Schumer zegt dat zijn partij er alles aan zal doen om "Trumps compleet fout besluit te verhinderen realiteit te worden".

CEO's: "Doe het niet"

Bedrijfsleiders van tientallen Amerikaanse ondernemingen hadden president Trump opgeroepen het programma niet af te schaffen. In een brief aan de Amerikaanse president en een aantal Democratische en Republikeinse Congresleden wezen bedrijven als Amazon, Apple, eBay, Facebook, General Motors en Microsoft op de economische impact die zo'n beslissing zou hebben.

"Onze economie zou 460,3 miljard dollar van het bruto binnenlands product en 24,6 miljard dollar aan socialezekerheidsbijdragen en Medicare-belastingsbijdragen verliezen."

afp

Obama reageert

Voormalig Amerikaans president Barack Obama hekelt de beslissing van Ttrump als "wreed" en "in strijd met de Amerikaanse geest". "Deze 'Dreamers' zijn Amerikanen in hun hart en ziel, op elke mogelijke manier behalve één: op papier."

Obama verdedigde zijn beslissing om dat programma in te voeren. "Deze jonge mensen in het vizier nemen is verkeerd, want ze hebben niets misdaan. Ze willen nieuwe zaken starten, in onze labo's werken, in ons leger dienen en op andere manieren bijdragen tot het land waar we van houden. Het is wreed."

Barack Obama

Immigration can be a controversial topic. We all want safe, secure borders and a dynamic economy, and people of goodwill can have legitimate disagreements about how to fix our immigration system so...
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino De Neef

  Steeds heel grappig om de "native indians" onzin te lezen. Er zijn helemaal geen native indians. Hun voorouders immigreerden uit azie. En dit gaat over illegalen, niet over legale immigranten lijk trumps vader.

 • Gino De Neef

  Obama brak de amerikaanse grondwet met zijn eigengereide daca. Hij wist dat toen al. Trump geeft het nu in handen van de wetgevende macht waar het thuishoorde in de eerste plaats. Stop jullie anti Trump artikelen!

 • Van Damme Marleen

  Ik meen onthouden te hebben uit de verhalen dat in "den beginne" de grootste criminelen eerst naar Amerika vertrokken...'t is er aan te zien...Maar er zijn er "heden ten dage" blijkbaar nog te veel achter gebleven...we kunnen het met z'n allen dagelijks ondervinden...nietwaar?

 • Verduyckt Kim

  Je moet maar amerika's nr1 koudbloedige zakenman tot president benoemen...

 • Steven Bogaerts

  Geluk zoeken is verboden. Mensen die op zoek gaan naar een beter leven voor zichzelf en hun kinderen, daar kunnen wij niet tegen he. Zegt genoeg.