Obama gooit online propaganda-oorlog tegen IS in overdrive

De propagandamachine van IS loopt gesmeerd. Te gesmeerd oordeelt Obama, die de online campagnes van de jihadisten efficiënter wil counteren. Op de foto de onthoofding van 21 Koptische christenen in Libië.
PHOTO_NEWS De propagandamachine van IS loopt gesmeerd. Te gesmeerd oordeelt Obama, die de online campagnes van de jihadisten efficiënter wil counteren. Op de foto de onthoofding van 21 Koptische christenen in Libië.
De Verenigde Staten gaan in overdrive om de propagandamachine van Islamitische Staat te counteren. Het Witte Huis erkent dat de jihadisten heel efficiënt recruteren, fondsen werven en wereldwijd bekendheid verwerven. Obama wil meer doen om dat samen met de bondgenoten van de VS te dwarsbomen.

Elke dag sturen IS en diens aanhangers tot 90.000 tweets de wereld in. Ze brengen een glossy magazine uit dat even professioneel is gemaakt als hun gruwelijke executievideo's.

Daar moet tegen ingegaan worden, oordelen de VS. Daarom wordt het kleine agentschap binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken uitgebreid. Het Center for Strategic Counterterrorism Communications zal voortaan intensiever en nauwer samenwerken met onder meer het Pentagon en inlichtingendiensten. Het centrum zal ook antiterreurboodschappen van bondgenoten en ngo's verzamelen en verspreiden, net als gelijkaardige uitspraken van prominente moslimacademici en andere religieuzen die het opnemen tegen IS. Het gaat daarbij over bronnen die voor het doelpubliek meer geloofwaardigheid hebben dan de Amerikaanse regering.

Experts oordelen dat de nieuwe campagne tegen IS strategiën gebruikt die vandaag al routine zijn voor bedrijven en zelfs particulieren die hun digitale voetafdruk willen vergroten. Het gaat onder meer om het delen van nieuwsitems op sociale media zoals Twitter en andere manieren om content online te optimaliseren.

De nieuwe campagne zal onder meer gebruikmaken van Twitteraccounts van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassades, consulaten, mediakanalen, het Pentagon en buitenlandse bondgenoten.