Obama gebruikt 'nigger' in interview over racisme in de VS

President Obama keert terug van een bezoek aan Californië.
GETTY President Obama keert terug van een bezoek aan Californië.
De Amerikaanse president Obama heeft het gevoelige woordje 'nigger' gebruikt in een interview om duidelijk te maken dat racisme in de VS nog lang niet is uitgebannen. "Racisme, we zijn er nog niet van genezen", aldus Obama. "Het gaat er niet alleen om dat het niet netjes is om nigger te zeggen in het openbaar. Dat is niet de maatstaf of racisme nog bestaat of niet."

De president reageerde in de podcast 'WTF with Marc Maron' op de discussie over racisme in de VS die volgde op de bloedige aanslag vorige week op een zwarte kerk in Charleston. Een blanke man schoot daar donderdag negen zwarte Amerikanen dood.

Obama bezocht tijdens een bezoek aan Californië de garage in Los Angeles waar de stand up-comedian en schrijver Marc Maron twee keer in de week collega's en bijzondere figuren ontvangt.

De president zei dat "de erfenis van slavernij, discriminatie" anno 2015 nog steeds een realiteit is in Amerika. Hij benadrukte dat het uitbannen van racistische taal de afgelopen decennia, in het bijzonder het 'N-word', niet betekent dat racisme niet meer bestaat. "Het gaat niet alleen over openlijke discriminatie. Samenlevingen kunnen niet van de ene dag op de andere uitwissen wat in de voorafgaande twee- tot driehonderd jaar is gebeurd", aldus de president.

Verbeterde relatie

Obama benadrukte wel dat de relatie tussen blanken en zwarten behoorlijk is verbeterd sinds de jaren zestig. Hij wees op wat hij heeft bereikt, als zoon van een blanke moeder en een zwarte vader. En wat zwarten hebben meegemaakt in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Obama: "Ik zeg altijd tegen jongeren: 'Zeg niet dat er niets is veranderd als het gaat om ras in de VS'. Het is overduidelijk dat de rassenrelaties behoorlijk zijn verbeterd in mijn tijd, en die van jou."

De president zei verder dat het Congres voorlopig niet veel zal doen om strengere wapenwetgeving in de VS door te voeren. "Helaas is de invloed van de NRA in het Congres extreem groot. Ik voorzie geen enkele wetsverandering door dit Congres", zei hij over de macht van de wapenlobby.