Obama doet stand-up en grapt over Obamacare, zichzelf en Republikeinen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich naar jaarlijkse gewoonte van zijn meest humoristische kant laten zien op het jaarlijkse diner voor Witte Huis-verslaggevers. Obama dreef onder meer de spot met de nieuwe zorgwet Obamacare.

De nieuwe website van Obamacare kende veel opstartproblemen, waardoor Obama grapte: "In 2008 was mijn slogan 'Yes, we can'. In 2013 was mijn slogan 'Control-alt-delete'.''

Door de moeizame lancering van Obamacare legde Kathleen Sebelius, die ook in de zaal zat, eerder al haar functie als minister van Volksgezondheid neer. Toen er zaterdagavond in de zaal technische problemen waren met de projector, riep zij: "Laat mij dat maar doen. Ik heb daar voortdurend mee te maken.''

Nobelprijs
Obama nam zichzelf ook op de hak. "Vorig jaar zei politiek commentator Pat Buchanan dat de Russische president Vladimir Poetin op weg was naar een Nobelprijs voor de Vrede. Die prijs geven ze tegenwoordig ook maar aan iedereen.'' Obama ontving de onderscheiding zelf in 2009, slechts twee weken nadat hij was aangetreden als president.

Verder stak Obama onder meer de draak met Republikeinen die zijn poging tegenhielden het minimumloon te verhogen. "Als je geld wilt verdienen met nietsdoen, moet je proberen een plaats in het Congres te bemachtigen.'' Het jaarlijkse diner van de White House Correspondents' Association in Washington telde ongeveer 2.000 gasten, onder wie beroemdheden uit de tv- en filmwereld.